Toimittaja on monen alan asiantuntija

Nimi: Anni Hyypiö
Opinnot: filosofian maisteri, kirjallisuus, sivuaineina suomen kieli, valtio-oppi ja viestintä
Nyt: päätoimittaja, Oulun ylioppilaslehti ja opinnot tiedeviestinnän maisteriohjelmassa

En tiennyt vielä lukiossa, mikä olisi tuleva ammattini. Hain yliopistoon opiskelemaan kirjallisuutta ja suomen kieltä, koska olin aina tykännyt äidinkielestä koulussa. Vielä yliopistossakaan en tiennyt, mitä haluaisin tehdä, kunnes menin viidentenä opiskeluvuonna Koillissanomiin kesätöihin. Silloin tuntui, että oma ammattini oli löytynyt. Oulun ylioppilaslehteen hain ensin toimitusapulaiseksi ja sitten päätoimittajaksi.

Opiskelijaelämää aitiopaikalta

Parasta työssäni on se että se on tosi monipuolista. Olen verkkolehtenä julkaistavan Oulun ylioppilaslehden ainoa työntekijä ja saan määritellä työnkuvani pitkälti itse. Yliopisto on hirveän mielenkiintoinen ja inspiroiva ympäristö, joten täällä on mukavaa olla töissä. Oulun ylioppilaslehden juttuaiheet tulevat opiskelijaelämästä, joten niitä on innostavaa tehdä. On ihanaa tavata opiskelijoita ja olla aitiopaikalla seuraamassa, mitä täällä tapahtuu.

”Koen tärkeäksi sen, että ihmisten kuuluu saada tietoa siitä, mitä maailmassa tapahtuu ja miten asiat vaikuttavat heidän elämäänsä.”

Toimittaja etsii tietoa

Koen tärkeäksi sen, että ihmisten kuuluu saada tietoa siitä, mitä maailmassa tapahtuu ja miten asiat vaikuttavat heidän elämäänsä. Toimittajana tehtäväni on etsiä tietoa, sitoa asioita yhteen, kertoa mitä täällä tapahtuu ja mitä vaikutuksia siitä on.

Paikallislehdessä oppii paljon

Jos toimittajuus kiinnostaa, kannustan hakeutumaan alan töihin jo varhaisessa vaiheessa. Pienissä paikallislehdissä on opettavaista olla töissä, siellä oppii tekemään uutisen ja etsimään mielenkiintoiset kulmat pienistäkin asioista. Kannattaa myös lukea ja kirjoittaa paljon ja kartuttaa yleissivistystä. Toimittajan pitää olla monen alan asiantuntija. Pohdi myös, missä olet hyvä. Onko esimerkiksi video tai sosiaalinen media sinun väyläsi tuottaa sisältöä?

Luonto on muuttumaton

Olen kotoisin Posiolta, ja luonto on minulle tärkeä. Sielunmaisemani on Posiolla ja käyn siellä paljon vain olemassa hiljaisuudessa. Lapsuudenkotini on keskellä ei-mitään. Hiljaisuus on tärkeää vastapainoa sille, kun työ on hektistä ja nopeasti muuttuvaa ja pitää koko ajan omaksua uutta. Luonto on rauhoittavalla tavalla muuttumaton.

Kiinnostuitko suomen kielen ja kirjallisuudentutkimuksen opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020