Siltasuunnittelu on vaativaa työtä

Nimi: Raimo Karhumaa
Opinnot: diplomi-insinööri, konetekniikka, suuntautumisvaihtoehtona rakennesuunnittelu ja rakentamisteknologia
Nyt: siltasuunnittelija, Ramboll Finland Oy

Tekniikka on aina kiinnostanut minua, joten opiskelualan valinta oli luonteva. Kun etsin itselleni diplomityöpaikkaa, hain Ramboll Finlandille. Sain diplomityön aiheen ja sen jälkeen työpaikan vuonna 2010. Siltarakentamiseen liittyvät massiiviset rakenteet ja alan vaativuus kiinnostavat minua. Siltaprojektimme sijaitsevat etupäässä Suomessa. Mielenkiintoisia ja haastavia suunnittelukohteita ovat olleet muun muassa Sirkkalan läppäsilta Joensuussa ja Jännevirran liittopalkkisilta Kuopiossa.

Siltaprojektien pääsuunnittelija

Parasta työssäni on se, että kahta samanlaista päivää ei ole. Tehtävät ovat monipuolisia. On lujuuslaskentaa, rakenteiden mitoittamista, mallinnuksen ja piirustusten teon ohjausta. Olen suunnitellut työurani aikana puu-, betoni-, teräs- ja liittorakennesiltoja. Nykyään toimin siltaprojekteissa pääsuunnittelijana ja joissakin kohteissa projektipäällikkönä.

"On tärkeää, että rakennettavat sillat ovat liikenneratkaisuiltaan sujuvia ja turvallisia."

Lumi ja kunnossapito aiheuttavat haasteita

On tärkeää, että rakennettavat sillat ovat liikenneratkaisuiltaan sujuvia ja turvallisia. Myös esteettinen puoli on tärkeä: sillan pitää soveltua siihen ympäristöön, johon se rakennetaan. Nykyisin silloissa käytetään esimerkiksi lasia kaiteissa ja erikoisvalaistusta, estetiikkaan kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Suomessa myös lumi, pakkanen ja niihin liittyvä teiden kunnossapito ovat asioita, jotka on otettava suunnittelussa huomioon.

Stressiä täytyy sietää

Jos tekniset alat kiinnostavat, kannattaa panostaa jo lukiossa matematiikkaan ja fysiikkaan. Omassa työssäni tarvitsen niitä päivittäin. Rakennesuunnittelu ja rakentamisteknologia soveltuu alana sellaiselle, joka on valmis sietämään stressiä. Aikataulupaineet ovat joskus melkoisia, ja joskus tulee vielä rakentamisvaiheessakin yllätyksiä, joihin pitää heti reagoida. Tämä on tarkkaa työtä.

Maisemien perässä hiihtovaellukselle

Olen kotoisin Paavolasta ja minulle oli selvää, että haluan jäädä Oulun seudulle töihin. Luonto on minulle erittäin tärkeä ja suosikkiharrastuksiani ovat metsästys, kalastus ja retkeily. Talvella harrastan hiihtovaellusta metsäsuksilla. Suosikkipaikkani tässä lähellä on Litokairan luonnonsuojelualue. Sinne on kätevä tehdä vaikkapa viikonloppureissu. Litokairassa on hyvät, Metsähallituksen ylläpitämät kämpät. Maisemien perässä tulee joskus lähdettyä kauemmaskin.

Kiinnostuitko rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020