Geologia on elämäntapa

Nimi: Janne Kinnunen
Opinnot: filosofian maisteri, geotieteet
Nyt: malminetsintägeologi, Mawson Oy

Olen kotoisin Kajaanista, ja muutin parikymppisenä Ouluun kaverini kanssa. Tienasin vuokrarahoja siivoojana, kunnes aloin katsella, mitä Oulussa voisi opiskella. Tietotekniikka ja maantieto kiinnostivat, mutta sitten hoksasin, että geologiassa on kaikki ne siistit jutut, kuten tulivuoret ja luonnonilmiöt. Tulin nykyiseen työpaikkaani ensin kesätöihin, ja sitten sainkin jo pian vakitöitä ja tuli kiire valmistua yliopistolta.

Toimistotyötä ja aarteenetsintää

Parasta työssäni on monipuolisuus ja se, että kaikki tuntuvat olevan tällä alalla aika hullun innoissaan siitä, mitä tekevät. Geologia onkin enemmän elämäntapa kuin työ. Tässä hommassa saa olla sekä toimistossa että luonnossa. Joskus pitää nipistää itseään, kun kauniina syyspäivänä samoilee luonnossa, että täällä minä etsin aarteita ja minulle maksetaan tästä.

”Joskus pitää nipistää itseään, kun kauniina syyspäivänä samoilee luonnossa, että täällä minä etsin aarteita ja minulle maksetaan tästä.”

Luonnon kunnioittaminen tärkeää

Kaikki raa’at materiaalit, joita ei voi kasvattaa, pitää louhia. Kaikkea ei voi kierrättää. Suomessa tehdään asiat kaivoksilla pääsääntöisesti oikein ja luontoa kunnioittaen, sen varmistaminen on osa työtämme. Länsimaalaisen ihmisen näkökulmasta olisi mielestäni tekopyhää ajatella, ettemme sallisi louhoksia omilla alueillamme, vaan käyttäisimme hyväksemme vain esimerkiksi köyhien maiden mineraalivaroja. Mehän olemme luonnonvarojen suurimpia kuluttajia.

Kansainvälinen työskentely-ympäristö

Geologin työ on poikkeuksetta kansainvälistä. Itsekin työskentelen yhtiössä, jonka omistus on Kanadassa, mutta suuri osa pomoista ja kollegoista on australialaisia ja ruotsalaisia. Tässä työssä pitää tulla toimeen eri kulttuurien ja kansallisuuksien kanssa. Kommunikaatio on tärkeää, ja on hyvä ymmärtää myös muita tieteenaloja ja muiden ihmisten näkemyksiä.

Keskustelu edesauttaisi ymmärrystä

Suomalaiset ovat luotettavia ja koulutettuja, ja meillä on tehty pitkäjänteistä työtä malminetsinnän eteen jo pitkään. Ei siis ole ihme, että kansainväliset kaivosyritykset haluavat työskennellä Suomessa. Vain yksi tuhannesta malminetsintäprojektista kuitenkin lopulta johtaa kaivokseen.

Kiinnostuitko geotieteiden opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020