Yhdistelmä taidetta ja tekniikkaa

Nimi: Paula Kouri
Opinnot: arkkitehtuuri
Nyt: arkkitehti, arkkitehtitoimisto Archeus; suunnittelija, YO ZEN

Arkkitehtiopinnot ovat hyvä yhdistelmä taiteellisuutta ja teknisyyttä. Ne ovat hyvä peruskoulutus monenlaisiin luovan alan töihin. Itse olen harrastanut kuvataiteita lapsesta asti, ja ollut aina kiinnostunut muotoilusta. Opintojen aikana hain kesätöitä useasta eri arkkitehtitoimistosta, ja pääsin Archeukselle. Tein tänne myös diplomityöni ja jäin töihin. Mukava työporukka ja hyvä henki ovat arkipäivien suola.

Rakennuksia, sisustuksia ja koruja

Parasta työssäni on, kun näkee lopputuloksen valmiina. Joskus vähän jännittää, onko se sellainen kuin olin suunnitellut. Työni on hyvin vaihtelevaa. Suunnittelen enimmäkseen rakennuksia ja sisustuksia. Minulla on myös oma muotoilualan yritys, YO ZEN, jolle suunnittelen koruja. Rakennusprojektit vievät usein vuosia, joten korusuunnittelu on hyvää vastapainoa niille.

Arkkitehdin tehtävä on tehdä tiloista tarkoituksenmukaisia, niin että niistä saadaan kaikki hyöty irti.

Arkkitehti on asukkaan puolella

Työni on tärkeää, sillä ihmiset tarvitsevat tiloja ja taloja. Arkkitehdin tehtävä on tehdä tiloista tarkoituksenmukaisia, niin että niistä saadaan kaikki hyöty irti. Esimerkiksi kerrostaloa tehtäessä arkkitehti on se, joka on asukkaan puolella ja miettii, miten asunnosta tulisi hyvä koti. Kun rakennettu ympäristö on laadukas, meidän kaikkien on mukavampi olla.

Hyvä portfolio erottuu

Jos arkkitehtuuri alana kiinnostaa, kannattaa koota hyvä portfolio jo opiskeluaikana. Sillä on merkitystä ja sen avulla voi erottua, kun hakee vaikkapa kesätöitä. Kannattaa myös pitää mielessä, että opintojen jälkeen on paljon opittavaa vielä työelämässä.

Puu on pohjoisessa vahvasti läsnä

Suomessa ilmasto on haaste arkkitehdillekin. Se ohjaa suunnittelua ilman muuta. Meillä on myös moneen muuhun maahan verrattuna aika tiukat säädökset rakentamiselle. Kun vertaa vaikkapa keski- tai eteläeurooppalaiseen rakentamiseen, onhan meillä aivan omat materiaalimme ja rakennustapamme. Esimerkiksi puu on sellainen materiaali, joka on meillä vahvasti läsnä. Oli kohde kuin kohde, niin kyllä jonkinlaisia puupintoja yleensä löytyy.

Kiinnostuitko arkkitehtuurin opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020