Matematiikkaa voi opettaa vaikka metsässä

Nimi: Riina Kuuselma
Opinnot: kasvatustieteiden maisteri, teknologiapainotteinen luokanopettajakoulutus, sivuaineina esi- ja alkuopetus sekä ympäristökasvatus
Nyt: luokanopettaja, Terva-Toppilan koulu
 

Tein opettajan sijaisuuksia jo opiskeluaikana ja valmistumisen jälkeen olin töissä muutamissa eri kouluissa Oulussa. Nyt olen ollut virassani joitain vuosia. Olen asunut melkein koko ikäni Oulussa, joten oli luontevaa jäädä tänne opiskelemaan ja töihin. Viihdyn Oulussa.

Aina tulee pari muuttujaa

Parasta työssäni on sen monipuolisuus. Tällä hetkellä opetan yhdistettyä ykkös-kakkosluokkaa. Mikään ei ole itsestään selvää, ja vaikka olisin kuinka suunnitellut jonkin työtehtävän, koulupäivän tai oppitunnin, tulee aina pari muuttujaa. Niin hyvässä kuin pahassakin!

Kasvatus on sivistyksen kivijalka

Koen tekeväni tärkeää työtä. Kasvatus, koulutus ja opetus ovat sivistyksen kivijalka. Olen alakoululaisten oman Oulun koulun kohinaa -lehden päätoimittaja, ja sen myötä olen kokenut tunteikkaita hetkiä. Esimerkiksi tänä keväänä lehdessä oli koskettava maahanmuuttajalapsen tarina. Toisinaan oman luovan työn julkaiseminen on lapselle iso itsetunnon buustaus. Tällaista palautetta olen saanut kymmenen päätoimittajavuoden aikana useita kertoja.

”Kasvatus, koulutus ja opetus ovat sivistyksen kivijalka.”

Tutustu kouluun aikuisen silmin

Jos opettajaksi kouluttautuminen kiinnostaa, suosittelen käymään tutustumassa kouluun aikuisen silmin ennen kuin teet ammatinvalinnan. Näin tiedät, mihin olet hakemassa, etkä perusta ajatusta koulumaailmasta omiin koulumuistoihisi. Tällä alalla kun ei ole kesätöitä, se voi olla vaikeampaa, mutta esimerkiksi avustajaharjoittelijoita otetaan kouluihin kyllä. Opiskeluaikana kannattaa tehdä sijaisuuksia, jotta pääsee tutustumaan eri kouluihin ja niiden toimintatapoihin.

Sateen sattuessa sateessa

Minulla on sellainen sanonta, että ”sateen sattuessa sateessa”. Se tarkoittaa sitä, että ei tässä sokerista olla. Suunniteltuja ulkotouhuja ei siis siirretä sisätiloihin, jos vähän ripsii vettä. Pienten kanssa vietämme paljon muitakin tunteja kuin välitunteja ulkona. Matematiikka on ensimmäisellä luokalla toiminnallista matematiikkaa, jota tehdään esimerkiksi lähimetsässä. Ensimmäisen luokan syksyllä ei matematiikassa käytetä vielä lainkaan kirjoja.

Kiinnostuitko luokanopettajan opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020