Sivistys on tärkeää

Nimi: Marjaana Parviainen
Opinnot: kasvatustieteiden maisteri, yleinen kasvatustiede, sivuaineina erityispedagogiikka, psykologia, sosiologia, terveystieto ja liikuntalääketiede
Nyt: luokanopettajan sijainen, Muhoksen kunta

Tein sijaisuuksia jo opiskeluaikana. Veljeni teki rehtorin viransijaisuutta, ja hän soitti minut luokanopettajan sijaiseksi. Sen jälkeen mietin, että voisin tehdä muissakin kouluissa sijaisuuksia opintojen ohessa. Sain mukavalla tavalla teoreettiselle koulutukselle käytännön näkökulman. Nyt opetan nelosluokkaa, ja olen opettanut samassa koulussa jo pitkään. Ajatuksenani on kerätä monipuolisesti kokemuksia kentältä. Koulutussuunnittelu ja tutkimustyö kiinnostavat tulevaisuudessa.

Opettaminen on intohimo

Parasta työssäni on oppilaiden kohtaaminen eli se, että saa olla erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä. Opettaminen on intohimoni ja se on tuntunut aina omalta. Jo 7-vuotiaana ekaluokkalaisena päätin, että minusta tulee isona opettaja. On mahtavaa nähdä, miten oppiminen tapahtuu ja miten oppilaat kehittyvät. Se on tosi palkitsevaa.

”On mahtavaa nähdä, miten oppiminen tapahtuu ja miten oppilaat kehittyvät. Se on tosi palkitsevaa.”

Jokaisella on joku vahvuus

Ajattelen snellmanilaisittain, että koulutuksessa on pienen kansan voima, ja sivistys on tärkeää. Koulu tarjoaa kaikille kansalaisille saman mahdollisuuden itsensä sivistämiseen ja kehittämiseen. Opettajan työ on nykyään pitkälti myös kasvatustyötä, ja sekin on tärkeää. Koululaitoksen tehtävä yhteiskunnassa on tukea lasten ja nuorten kasvua ja kehittymistä. Ajattelen niin, että jos jokainen löytäisi jonkun kyvyn tai orastavan aiheen, joka voisi olla se oma vahvuus, se olisi hienoa.

Tärkeää on tuntea itsensä

Kuuntele itseäsi. Jos koet kiinnostusta kasvatukseen ja opettamiseen, mene rohkeasti sitä kohti. Tärkeää opettajan työssä, kuten myös elämässä, on tuntea itsensä ja tulla tietoiseksi omista taidoistaan ja kyvyistään. Kukaan ei ole valmis opettaja lukion päätyttyä, vaan ammattiin kasvetaan opintojen myötä.

Suomi-neidon kainalo tarjoaa rauhaa

Olen ulkoilmaihminen. Luonnon hiljaisuus ja rauhallisuus tarjoavat vastapainoa työlle. Vapaa-ajallani matkustan Lappiin, Suomi-neidon kainaloon, melkein jokaisella lomallani. Olen lapsesta asti ollut himoliikkuja. Harrastan seikkailu-urheilua, kuten vaeltamista, melomista ja polkujuoksua. Kun astut kiveltä kivelle, se on parasta pään nollaamista. Ei tarvitse ajatella mitään muuta. Yritän tartuttaa ulkoilmainnostukseni myös oppilaisiini, ja muistuttelen ennen viikonloppua ulkoilun merkityksestä.

Kiinnostuitko kasvastustieteiden opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020