Kielten osaaja voi päästä unelmatöihin

Nimi: Sami Ronkainen
Opinnot: filosofian maisteri, germaaninen filologia, suuntautumisvaihtoehtona kansainvälinen yritysviestintä, sivuaineina markkinointi ja viestintä, matkailumaantiede sekä pedagogisia opintoja
Nyt: yrittäjä, Takkamestarit Oulu

Minulla oli jo lukiossa kiinnostus saksan kieleen. Opiskeluaikana olin myyntitöissä. Myöhemmin sain työsuhteiden kautta kontakteja yritykseen, jossa olen nykyisin osakkaana. Näin tässä sellaisen mahdollisuuden, että voisin hyödyntää kielitaitoani maahantuonnissa. Teemme maahantuontia pääosin Saksasta ja käytän saksan kieltä työssäni päivittäin.

Sopivasti vapautta ja sitovuutta

Parasta työssäni on monipuolisuus. Voisin kutsua itseäni yrittäjäksi, myyntipäälliköksi tai vaikka varastotyöntekijäksi tai siivoojaksi, riippuen mikä työtehtävä on käsillä. Työ on haastavaa: mikä tahansa voi onnistua tai mennä pieleen. Työssäni on sopivasti sekä sitovuutta että vapautta. Bonuksena ovat työmatkat. Olen aina tykännyt reissata.

”Bonuksena ovat työmatkat. Olen aina tykännyt reissata.”

Pokkaa ottaa yhteyttä saksaksi

Kielten osaajia tarvitaan. Meidänkin yrityksemme on ihan pieni, kahden yrittäjän ja kahden työntekijän yritys. Kieliosaamisella on tällaisessa yrityksessä iso merkitys. Englanniksi nämä hommat onnistuisivat varmasti johonkin pisteeseen saakka. Mutta olen huomannut, että kun on pokkaa ottaa yhteyttä saksaksi, saa yhteyden myös isoihin yrityksiin. Neuvotteluyhteydet avautuvat ihan eri tavalla. Tarvitsen työssäni myös muita kieliä.

Kehitä taitojasi

Kielten opiskelijana ei saa tietyn alan ammattinimikettä, jollei suuntaudu opettajaksi. Olen kuitenkin huomannut, että kielten opiskelijat työllistyvät hyvin. Olennaista on se, mitä muita taitoja sinulla on – oli se sitten viestintää, kuvankäsittelyä tai vaikka 3D-mallintamista. Kun tämä osaaminen yhdistetään kielten osaamiseen, voit marssia unelmatyöpaikkaasi ja kysyä, olisiko sinusta heille hyötyä. Usein näistä työpaikoista ei ilmoitella missään.

Suomalainen ostaa saksalaista laatua

Saksalaisen myyjän silmissä suomalainen ostaja on rehti. Suomalainen asiakas taas ostaa mielellään saksalaista laatua. Saksassa tulisijamarkkinat ovat aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Siellä tuotekehitykseen pistetään paljon rahaa ja myös päästövaatimukset ovat tiukemmat kuin meillä. Suomalaiselle saksalaisen tulisijan sytyttäminen taas voi tuottaa päänvaivaa. Siinä on enemmän kommervenkkejä kuin mökkisaunan sytyttämisessä.

Kiinnostuitko saksan kielen ja kulttuurin opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020