Lääkärin työ on asiakaspalvelua ja ongelmanratkaisua

Nimi: Timo Tuovinen
Opinnot: lääketieteen lisensiaatti
Nyt: lääkäri, Kainuun keskussairaala

Hieman vielä haen sitä, mikä on lääkärinä se minun erikoisalani. Valmistuin kolme vuotta sitten keväällä. Sen jälkeen olin töissä yliopistolla ja terveyskeskuksissa Haapajärvellä, Kuusamossa ja Vaalassa. Tällä hetkellä työskentelen Kainuun keskussairaalassa lastentautien puolella, mutta ihan pian siirryn Rovaniemelle Lapin keskussairaalaan gynekologialle ja synnytysoppiin. Kesäksi palaan taas lastentaudeille Kajaaniin.

Vaihtelevalla tempolla

Työssäni pidän eniten vaihtelevasta potilastyöstä. Tavallaan lääkärin työ on semmoinen klassikko, joka on sosiaalinen ammatti, jossa saa ratkoa ongelmia päivittäin. Pidän päätösten tekemisestä ja siitä, että tempo on vaihtelevaa. Välillä tehdään päivystyksiä, joissa saa ihan hulluna paiskia hommia ja sitten taas välillä pohdiskellaan ja vietetään aikaa isompien kokonaisuuksien parissa. Joka päivä saa älyllisesti haastaa itseänsä. Lääkäri on oikeastaan aina myös tutkija. Tutkimus on muihin tieteenaloihin erilaista, koska teemme potilaisiin liittyvää tutkimusta. Ja väitöskirjan tekemisen välissä pitää tehdä potilastyötä, koska se on se meidän tutkimusaineisto.

”Lääkärin työ on semmoinen klassikko, joka on sosiaalinen ammatti, jossa saa ratkoa ongelmia päivittäin.”

Ihmisen ihmeelliset aivot

Teen väitöskirjaani aivotutkimuksen saralta. Se on tärkeä ala monestakin syytä. Esimerkiksi siksi, että aivosairaudet ovat kaikkein kallein sairausryhmä maailmassa, kun lasketaan kaikki aivosairauksista, psykiatrisista häiriöistä ja aivovammoista kertyvät kustannukset yhteen. Lisäksi se yhdistää monta eri lääketieteen puolta, muun muassa psykiatriaa, neurologiaa, kirurgiaa ja perinnöllisyyslääketiedettä.

Opiskelkaa yhdessä

Lääkikseen pääseminen vaatii paljon työtä ja kun on päässyt sisään, niin sellainen kollegiaalisuus on kaikkein tärkeintä. Eli opiskelijat ikään kuin kannattelevat toisiaan ja suhtautuvat toisiinsa alusta asti kollegoina. Opiskelu lääketieteellisessä on sosiaalista ja siitä pitää minun mielestäni todellakin pitää kiinni. Opiskelussa kannattaa käyttää hyväksi opintopiirejä ja kaikkea yhdessä tekemistä. Jos miettii lääkärin koulutusta, niin siinähän on erikoistuminen edessä sen jälkeen, kun on valmistuttu lisensiaatiksi. Ja melkein kaikki lääkärit erikoistuvat. Itse vielä etsiskelen ja tutkailen, mikä erikoisala tuntuisi minulle omimmalta.

Tehokkuus ja tarmo

Suurin osa Pohjois-Suomen lääkäreistä on Oulusta valmistuneita. Lääketieteellisen tiedekunnan merkitys on jo siksikin aivan korvaamaton. Ja jos miettii lääkärin työtä täällä pitkien välimatkojen keskellä, niin sellainen osaava ja toimeen tarttuva asenne höystettynä ripauksella lupsakkuutta on sitä Oulun yliopiston arktista asennetta parhaimmillaan.

Kiinnostuitko lääketieteen opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020