Kulttuuriantropologi näkee pinnan alle

Nimi: Leena Vuotovesi
Opinnot: filosofian maisteri, kulttuuriantropologia, sivuaineina germaaninen filologia, taloustiede, valtio-oppi, media- ja kommunikaatiotiede sekä taidehistoria
Nyt: toimitusjohtaja, Micropolis Oy

Olin jo lukiossa kiinnostunut kulttuureista ja kansainvälisyydestä. Hain opiskelemaan kulttuuriantropologiaa ja päädyin ottamaan toiseksi pääaineekseni saksan. Oli selvää, etten ole tutkijatyyppi, joten etsin tietoisesti sellaisia sivuaineita, joista olisi tulevassa työelämässä hyötyä, kuten taloustiede. Hain Micropolis Oy:n toimitusjohtajaksi pari vuotta sitten taidekeskuksen toimitusjohtajan pestistä. Micropolis on ennen kaikkea kehittämisyhtiö, ja kulttuuriantropologin osaaminen soveltuu hyvin kehittämiseen.

Mitkä ovat tulevaisuuden juttuja

Parasta työssäni on juuri kehittäminen. Ei ole ennalta saneltua, mitä tehdään. Elämme ajassa ja tutkimme, mitkä ovat tulevaisuuden juttuja. Mitkä ovat niitä asioita, joista tulevaisuudessa syntyy liiketoimintaa ja työtä ja jotka vetävät investointeja puoleensa. Parasta on tietysti myös huippuporukka.

”Kulttuuriantropologia auttaa ymmärtämään yhteisöä ja ihmistä yhteisön osana.”

Syvempää ymmärrystä

Kulttuuriantropologia auttaa ymmärtämään yhteisöä ja ihmistä yhteisön osana. Jos ajatellaan kehittämistä, sitä ei voi tehdä ymmärtämättä, mikä ihminen on. Kulttuuriantropologia auttaa asioiden syvemmässä ymmärtämisessä. Sen avulla näkee pinnan alle.

Hanki osaamista, jolla mennä ohi

Ajattelin itse opiskeluaikana, että pärjätäkseen työelämässä ei voi olla liikaa keskittynyt yhteen asiaan, jotta voi hakea monenlaisia töitä. Siksi opiskelin monenlaisia sivuaineita. Kehotan rakentamaan kokonaisuuden, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet. Se voi viedä myös oman mukavuusalueen ulkopuolelle, toiseen tiedekuntaan tai jopa toiseen yliopistoon. Itse hain taitoja ja kokemuksia vaihdosta Namibiasta ja Saksasta. Alalla on kova kilpailu, joten suosittelen hankkimaan sellaista osaamista, jolla mennä ohi.

Arktiset alueet kiinnostavat maailmalla

Ulkomailla asuessani opin, että Suomen yliopistoissa monet asiat ovat ihan eri tavalla avoimia ja läpinäkyviä kuin muualla, oli kyse sitten hallinnollisista asioista tai opintokokonaisuuksien rakentamisesta. Suomessa kaikki ovat vuorovaikutuksessa ja tasa-arvo on kaiken toiminnan lähtökohta. Yliopisto-opinnot ovat avoimia kaikille. Kansainvälisessä työelämässä tulee usein leimautuneeksi, että on arktiselta alueelta. Se ei ole huono asia ollenkaan. Arktiset alueet kiinnostavat maailmalla.

Kiinnostuitko kulttuuriantropologian ja arkeologian opinnoista?

Lue lisää

Viimeksi päivitetty: 15.1.2020