ATK-katu remontoidaan opetus- ja sosiaalitiloiksi

L10-salin edestä lähtevälle käytävälle, ATK-kadun varrelle, rakennetaan uusia tiloja. Uudet tilat mahdollistavat tulevaisuuden opetusmuotoja.

ATK-kadun uudet tilat lisäävät opetustilojen kapasiteettia merkittävästi, sillä niissä voi opiskella yhtä aikaa noin 350 opiskelijaa. Tilojen moderni suunnittelu pyrkii mahdollistamaan uusia, vuorovaikutteisia opetusmuotoja. Perinteisen luokkahuoneessa tapahtuvan opetuksen lisäksi tiloissa on mahdollista pitää workshopeja, keskustelutilaisuuksia ja monimuoto-opetusta. Suunnittelussa on otettu huomioon tulevaisuuden trendit kuten ilmiöoppiminen, tekemällä oppiminen ja vapaamuotoinen vertaisoppiminen.

Aksonometria uusista tiloista

ATK-kadun tilat sisältävät yhteensä 11 opetustilaa ja 7 – 8 pienryhmätilaa.

Multilocation classroom etäopiskelun edistäjänä

Linnanmaan kampus saa tiloihin myös Oulun ensimmäisen multi-location classroomin (MLC). Multilocation classroom on täysin uudenlainen luokkahuonekonsepti, joka mahdollistaa etäryhmien välisen vuorovaikutuksen. MLC-tiloja tulee myös Kontinkankaan kampukselle sekä muihin Suomen yliopistoihin. Tila on mikrofonein, kaiuttimin ja videokameroin ja -yhteyksin varustettu luokka, jonka tavoitteena on mahdollistaa intensiivisempi läsnäolon tuntu etäryhmien välillä.

”Tilaan asennetaan noin 6 x 2,5 metrin kokoinen valkokangas ja videoteknologiaa, joka luo aiempaa voimakkaamman läsnäolon tunteen etäryhmissä. Lisäksi MLC-tilaan saadaan laadukas äänentoisto, joka mahdollistaa todentuntuisen äänimaailman”, kertoo Paula Vaskuri DigiCampus-hankkeesta.

DigiCampus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama korkeakoulutuksen kehittämishanke. Hankkeessa pyritään kehittämään korkeakoulujen digitaalisuutta.

”Koska kyseessä on uusi konsepti, DigiCampus-hankkeessa myös kehitetään tilan käytön tapoja ja mahdollisuuksia. Toiveena tietysti on, että yliopistoyhteisö ottaa tilan innokkaasti vastaan ja alkaa hyödyntää sen erilaisia mahdollisuuksia ennakkoluulottomasti”, Vaskuri toivoo.

Monenlaisia tiloja

Vaikka modernit toteutukset ovat olleet suunnittelussa tärkeässä osassa, myöskään perinteisiä oppimismenetelmiä ei ole unohdettu. Suurin osa saleista soveltuu myös perinteiseen luento-opetukseen ja seminaareihin. Hiljaiseen työskentelyyn on varattu lukusali, johon voi vetäytyä opiskelemaan itsenäisesti.

Yliopisto haluaa tukea henkilöstön ja opiskelijoiden hyvinvointia, ja sen vuoksi tilojen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota ergonomiaan. Tiloissa pyritään tarjoamaan erilaisia tuolivaihtoehtoja ja tavallisten istumatyöpisteiden lisäksi tiloihin hankitaan myös seisomakorkuisia sekä säädettäviä sähköpöytiä.

Aulatilan havainnekuva

Aulatilat otetaan aktiivisempaan käyttöön ja sinne sijoitetaan oleskelu- ja työskentelypisteitä.

Tiloihin sijoitetaan myös sosiaalitilat koko yliopiston henkilöstölle ja opiskelijoille. Ulkoseinään puhkaistaan uusi ovi, jonka edustalle rakennetaan pyöräparkki. Suunnitelmissa olisi, että suihku- ja pukuhuonetilat palvelevat yliopiston lounaiskulmaan päättyvän pyöräbaanan käyttäjiä. Tulevaisuudessa olisi siis mahdollista polkaista keskustasta pyöräbaanaa pitkin yliopistolle ja saapua luennolle suihkunraikkaana.

Tiloihin on suunnitteilla virtuaalinen esittelykierros lähiaikoina kaikille asiasta kiinnostuneille. Esittelykierroksen ajankohta ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Tilojen on määrä valmistua joulukuuhun 2019 mennessä. ATK-kadun läpikulku katkeaa hankkeen rakentamisen ajaksi (huhti-marraskuu 2019). Tuon ajan käytössä ovat vaihtoehtoiset kulkureitit, joista tiedotetaan ATK-kadulla ja Notiossa.

Viimeksi päivitetty: 7.3.2019