University of Oulu, 2017

Kaveria ei jätetä

Kansanterveystieteen kurssiin kuului vierailuja muutamiin terveydenhuoltoa sivuaviin laitoksiin kuten jätevedenpuhdistamo. Vierailuihin osallistuminen ei pitänyt olla pakollista.

Kun menin kahden kaverin kanssa suulliseen tenttiin, professori luetteli heti alkuunsa ne kohteet, joista olimme itse kukin olleet poissa.

Ehdimme ajatella, että huonosti alkoi tämä kuulustelu. Taisi olla toinen käsittelykokonaisuus menossa, kun kaverini ei osannut sanoa mitään professorin tarkentavaan kysymykseen. Aikansa mietittyään hän totesi, että hän ei ymmärrä kysymystä. Proffa formuloi uudelleen, mutta kysymys ei auennut hänelle siltikään. Tenttaaja siirsi kysymyksen minulle. Koska en ymmärtänyt kolmattakaan muotoilua, proffa antoi kysymyksen toisen kaverimme vastattavaksi. Hän fundeeraili vuorollaan pöllämystyneen näköisenä ja sanoi hiukan alistuneena, ettei hänkään ymmärrä kysymystä. Professori katseli meitä kolmea huuli pyöreänä ja epäilevän näköisenä, mutta ei menettänyt malttiaan eikä sanonut pahaa sanaa. Hän piti meille siinä pienen asiaan liittyneen luennon, jonka jälkeen tenttiin varattu aika olikin lopussa. Läpäisimme kurssin huonolla arvosanalla, mutta nautimme jälkikäteen siitä, että olimme hoksanneet olla jättämättä kaveria pulaan. Olisikohan siinä ollut viatonta alkavaa kollegiaalisuutta.

Viimeksi päivitetty: 11.5.2019