Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19

Päivitämme tälle sivulle tietoa koronaviruksesta sekä Oulun yliopiston ohjeistuksia. Sivua päivitetään jatkuvasti. Tarkempia ohjeita henkilöstölle mm. työntekemisen ja opetuksen järjestelyistä intranet Patiossa (edellyttää kirjautumisen yliopiston käyttäjätunnuksella).

Oulun yliopisto on siirtynyt kokonaan etäopiskeluun ja sulkenut kampuksensa opiskelijoilta valtioneuvoston 16.3.2020 antaman linjauksen mukaisesti. Tilojen sulkeminen on voimassa tämänhetkisen tiedon mukaan 13.5. saakka.

Henkilökunnan työskentely yliopiston tiloissa on sallittua tärkeissä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotehtävissä, joita ei voi toteuttaa etätyönä. Tiloissa toimittaessa noudatetaan tiukasti etäisyys- ja hygieniaohjeita. Kaikki kokoukset järjestetään verkkokokouksina. 

Tilojen sulkeminen koskee myös yliopiston kirjastoa, liikuntahallia, kuntosalia sekä kasvitieteellisen puutarhan yleisönäyttelyjä. Ohjattu opetusharjoittelu harjoittelukoulussa on keskeytetty. Lue lisää Kirjaston palvelut koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Voit ehkäistä koronaviruksen leviämistä omalla toiminnallasi 

  • Flunssaisena pysyttele kotona. 
  • Pidä metrin turvaetäisyys muihin ja tervehdi muuten kuin kättelemällä. 
  • Huolehdi hyvästä käsihygieniasta: Pese kädet usein vedellä ja saippualla tai jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.  Käytä kertakäyttöpyyhkeitä käsien kuivaamiseen.
  • Yski ja aivasta nenäliinaan tai omaan kyynärtaipeeseen tai hihan yläosaan. 
  • Heitä niistämisen jälkeen nenäliina heti roskiin ja pese kädet. 

Jos epäilet koronavirustartuntaa 

Jos epäilee tai tietää olleensa tekemisissä koronavirukselle altistuneen henkilön kanssa, ei tarvitse reagoida, vaan voi elää normaalisti yleiset varotoimet huomioiden. Koronavirusta todetusti sairastavan potilaan lähialtistuneille sairaanhoitopiiri ilmoittaa toimintaohjeet.  

COVID-19-näytteenottokriteerit ovat muuttuneet.  Tartuntaa epäiltäessä näytteitä otetaan ensisijaisesti potilailta joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita ja terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta. Lieväoireisilta ja matkoilta palaavilta näytteitä otetaan lääkärin harkinnan mukaan. Oireettomia ei testata.  

Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Näin voit auttaa varmistamaan, että vakavista oireista kärsivät saavat hoitoa. Pysyttele kotona ja vältä lähikontaktia muihin, kunnes oireet loppuvat. Älä vie sairasta lasta päivähoitoon tai isovanhemmille. Näin suojaat erityisesti ikääntyneitä ja perussairautensa johdosta koronavirukselle alttiita. 

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohjeet ja yhteystiedot ilmenevät täältä.

Oulun yliopiston työterveyshuoltoon Mehiläiseen voi olla yhteydessä Oma Työterveys -puhelinpalveluun tai digiklinikkaan.  

Koronabotti ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä. 

 

Hyödyllisiä linkkejä

THL seuraa kansainvälistä tilannetta ja päivittää Ajankohtaista koronaviruksesta -sivua (THL)

Tietoa koronaviruksesta: Koronavirus COVID-19 (THL)

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19 (THL)

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri: Miten toimit, jos epäilet koronavirus-infektiota (PPSHP)

Koronabotti ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä (Terveyskylä)

Koronaviruksen nettitesti Omaolo-palvelussa (Oulun kaupunki)

 

Lisätietoja