Matkustusohjeet koronaviruspandemian aikana

Ulkoministeriö: Vältä tarpeetonta matkustamista ulkomaille (maakohtaiset poikkeukset Ulkoministeriön sivulla)

Valtioneuvoston asettamia Suomen rajaliikennettä koskevia rajoituksia tarkastellaan uudelleen heinäkuussa.  Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä sallitaan 14.5.2020 alkaen työsuhteeseen tai toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne. 

Työmatkustaminen kotimaassa on 14.5.2020 alkaen mahdollista vain, jos se on välttämätöntä. Ulkomaille ei pääsääntöisesti matkusteta, myös sen jälkeen, kun rajat ylittävä matkustaminen tulee myöhemmin mahdolliseksi. Lisätietoa henkilöstölle Patiossa

Opiskelijavaihdossa ulkomailla olevia opiskelijoita on suositeltu palaamaan Suomeen. Lisätietoa opintojen järjestelyt-sivulla.

Huomioi ulkoministeriön matkustusohjeet ja -tiedotteet.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Olen palannut ulkomaanmatkalta. Kuinka minun nyt tulee toimia? Onko minun siirryttävä etätyöhön/etäopintoihin?

Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa.

Ulkomailta palaavan työntekijän tai opiskelijan tulee pysytellä karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vrk palaamisensa jälkeen. Etätyötä/etäopiskelua toteutetaan yliopiston voimassa olevien ohjeiden mukaisesti.

Tämän hetken tiedon (THL) mukaan koronaviruksen (COVID-19) itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 1-14 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää. Leviämisen tehokkuutta eikä tartuttavuusaikaa vielä tunneta tarkasti.

Tarvittaessa voit olla yhteydessä omaan esimieheesi tai kurssisi vastuuopettajaan. Mikäli toimit esimiehenä jollekin henkilölle, joka on matkalta palattuaan siirtynyt etätyöhän ohjeemme mukaisesti, ilmoittaisitko siitä Jarmo Okkoselle. Käytämme tietoa ohjeen vaikutuksen arviointiin erityisesti mahdollisten opetustehtävien järjestelyjen osalta.

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta ulkoministeriön sivuilla.