University of Oulu, 2016

Lääkäreissä on ainesta moneen

Oulun yliopiston lääketieteen opiskelijat suorittivat prekliiniset opinnot Turun yliopistossa. Kladikilpailu eli kliinisiin opintoihin siirtyvien keskinäinen kilpailu oli kova, jotta pääsi aloittamaan kliiniset opinnot Oulussa ensimmäisen kurssipuoliskon mukana. Aloitin tammikuussa 1970. Kurssikoko oli 28 ja enemmistö miehiä.

Silti minut valittiin ensimmäiseksi naispuoliseksi kurssi-isännäksi Suomen lääketieteellisten tiedekuntien historiassa. Professorit ja opettajat olivat ihmeissään: "Siis emäntäkö?" 

”Ei vaan isäntä.”

Kliinisten opintojen paikkoja oli ympäri kaupunkia. Omia potilaita oli useita eri sairaaloissa ja saimme tehdä paljon käytännön työtä ohjauksessa. Osa meistä oli päivystyksessä yölläkin. Opettajat tukivat. Olen vieläkin kiitollinen, että minusta tehtiin oikea lääkäri ja OYKS:sta sai aina apua, kun oli periferiassa. 

On ollut upea elämänlahja saada tehdä kliinistä työtä, tiedettä ja opettaa. Professorin toivomaa neurokirurgia minusta ei tullut, elämä vei muualle. Sen sijaan päädyin johtavaksi työterveyslääkäriksi ja professoriksi. Lääkärissä on ainesta moneksi. Rohkeutta!

Viimeksi päivitetty: 1.8.2019