Tule elokuviin: Revontulien armoilla

Yle:n tuore dokumenttielokuva Revontulien armoilla esitetään Linnanmaan Saalastinsalissa 12.2.2020 klo 14-16.00. Elokuva kertoo aurinkomyrskyn vaikutuksista maapallolla. Tilaisuudessa ovat läsnä dokumentin ohjaaja Simo Sipola Yle:stä sekä elokuvan yksi päähenkilö, Sodankylän geofysiikan observatorion juuri eläkkeelle jäänyt johtaja Esa Turunen. Turunen esitelmöi tilaisuudessa yhdessä Sodankylän geofysiikan observatorion uuden johtaja Eija Tanskasen kanssa, miksi revontulia ja avaruussäätä pitää tutkia, mihin kysymyksiin tutkijat hakevat vastauksia ja miten tutkimustyötä tehdään.

Elokuva on kaksikielinen (suomi - englanti). Tilaisuus on avoin ja maksuton opiskelijoille, yliopiston henkilökunnalle sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.   

Revontulet, luonnon kaunein värinäytelmä, emmekö tiedä jo kaiken?

YLE:n Revontulien armoilla -dokumentti esittelee revontuli- ja lähiavaruuden tutkimusta, ennen muuta alan suomalaisten tutkijoiden suulla. Elokuvassa selitetään, miksi auringon hiukkaspommitus voi olla vaaraksi ihmiskunnalle. Pahimmillaan se voi vahingoittaa satelliitteja, pysäyttää lentoliikenteen sekä lamauttaa sähkö- ja tietoliikenneverkkoja. Elokuva kertoo myös, miten revontulet muuttavat ilmakehän kemiallista koostumusta. Samalla ne vaikuttavat myös ilmakehän lämpötilaan.

Revontulet ovat Maan yläilmakehän hehkua avaruudesta syöksyvän sähkösateen seurauksena. Sähkövaraushiukkasten törmätessä ilmakehän kaasuihin nämä loistavat revontulen väreissä - vihreinä, punaisina, violetteina, sinisinä. Sähköinen sade avaruudesta puolestaan syntyy lähimmän tähtemme Auringon toiminnan aiheuttaman Maan lähiavaruudessa tapahtuvan avaruussäähäiriön seurauksena. Yläilmakehä on kuin valkokangas, jolla näemme avaruussään luomat häiriöt planeetta Maata ympäröivässä magneettikehässä ja lopulta Maan ilmakehässä. Tämän kaiken monine yksityiskohtineen tiedämme nykyisin satelliittien aikakaudella hyvin. Mutta miksi revontulia ja avaruussäätä sitten ylipäätänsä pitää vielä tutkia? Mitä emme tiedä ja mitä meidän tulisi tietää? Kuinka suuria vaikutukset yhteiskuntamme perustoimintoihin voivat olla? Näihin saamme vastauksia Sodankylän geofysiikan observatorion johtajan, prof. Eija Tanskasen ja emeritusjohtaja dos. Esa Turusen luennoissa, joissa kerrotaan millaisiin kysymyksiin revontulitutkijat vielä hakevat vastauksia, ja millaisia vaikutuksia avaruuden sähköisillä myrskyillä on jokapäiväiseen elämäämme.

Eija Tanskanen: Auringossa myrskyää. Miksi meidän olisi syytä olla huolissamme?
Esa Turunen: Revontulitutkimuksen historiaa ja nykypäivää Suomen Lapissa: Selim Lemströmin keinorevontulista nykyaikaiseen ilmakehän kemiallisten muutosten tutkimukseen.

Tervetuloa!

 

Viimeksi päivitetty: 10.2.2020