Kimalaisia tutkimuslaboratoriossa

Yleisöluennot Tietomaassa keväällä 2020

Keskiviikko, helmikuu 19, 2020 - Keskiviikko, toukokuu 13, 2020

Oulun yliopisto ja Tiedekeskus Tietomaa järjestävät yhteistyössä kevään 2020 yleisöluentosarjan, jossa yliopiston tutkijat kertovat ajankohtaisesta tutkimustyöstään.

Luennot ovat kaikille avoimia ja niihin on vapaa pääsy. Luennot pidetään Tietomaan auditoriossa.

Luentosarjan ohjelma

Keskiviikko 19.2.2020 18.00–19.30

Avaruusilmasto ja sen vaikutus Maan ilmastoon

Tietomaan kevään yleisöluentosarjan avaavassa illassa tutustutaan avaruusilmastoon. Yliopistotutkija, FT Timo Asikaisen luennolla avaruusilmastolla tarkoitetaan Auringon toiminnan pitkäaikaisia vaihteluita ja niiden vaikutuksia Maan lähiavaruudessa. Tutustumme myös viimeaikaisiin tutkimustuloksiin, jotka osoittavat, että avaruusympäristön muutoksilla on vaikutuksia myös Maan ilmaston vaihteluissa.

Keskiviikko 18.3.2020 18.00–19.30

Älykkäät mehiläiset

Viimeaikainen tutkimus on muuttanut käsityksiämme hyönteisten, varsinkin mehiläisten ja kimalaisten älykkyydestä. Luennolla käyttäytymisekologi, dosentti Olli Loukola Oulun yliopistosta kertoo, miten nuppineulaa pienemmät aivot kykenevät oppimaan monimutkaisia asioita, voivatko kimalaiset oppia pelaamaan jalkapalloa ja miten yksinelävät erakkomehiläiset kykenevät joustavaan päätöksentekoon pesäpaikanvalinnassaan.

Keskiviikko 22.4.2020 18.00–19.30

Puolukasta terveyttä ja uusia jalosteita

Puolukan fenolisilla yhdisteillä on tutkitusti lukuisia hyviä vaikutuksia muun muassa verenpaineen hallintaan sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Projektipäällikkö, FT Mari Jaakkola kertoo luennollaan näiden yhdisteiden rikastamisesta uusiksi terveysvaikutteisiksi kaupallisiksi jalosteiksi.

Keskiviikko 13.5.2020 18.00–19.30

Sunnuntaikävelykö terveysliikuntaa?

Terveysliikunnan suositukset ovat muuttuneet, ja uusien liikkumissuositusten mukaan myös kevyellä liikunnalla on positiivisia vaikutuksia terveyteen. Terveysliikunnan professori, FT Raija Korpelainen kertoo luennollaan mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Paljonko on tarpeeksi ja miten väki saataisiin liikkeelle?

Kuva: Olli Loukola

Lisää kalenteriin