Kimalaisia tutkimuslaboratoriossa

Tiedebrunssit ja -luennot Tietomaassa syksyllä 2020

Sunnuntai, syyskuu 13, 2020 - Keskiviikko, marraskuu 18, 2020

Tiedekeskus Tietomaa ja Oulun yliopisto toteuttavat yhteistyössä kaikille avoimet Tiedebrunssit ja -luennot syyskaudella Tietomaassa. Sekä Tiedebrunsseilla että tiedeluennoilla Oulun yliopiston tutkijat eri aloilta esittelevät tutkimustaan yleistajuisesti kaikille kiinnostuneille.

Sunnuntaisin tiedebrunssi on tarjolla klo 11–15 ja sen hinta on 19 euroa. Tiede-esitykset alkavat klo 12.30 ja kestävät noin puoli tuntia. Yleisöllä on mahdollisuus tehdä kysymyksiä ja jututtaa tutkijoita. Esitysten seuraaminen edellyttää brunssille osallistumista.

Keskiviikkoisin tiedeluennot alkavat klo 18 ja kestävän noin puolitoista tuntia sisältäen keskustelun. Luennoille on vapaa pääsy.

Tiedebrunssit

Su 13.9.2020
Puettavat anturit ja hyvinvointidata

Dosentti Heli Koskimäki
Hyvinvointiteknologia on avannut uusia mahdollisuuksia seurata oman kehon vointia. Mitä voimme oppia oman kehon reaktioista teknologian avulla? Esimerkkinä Oura-sormus, joka mahdollistaa pitkien hyvinvointiaikasarjojen keräämisen ja ihmisten omien tuntemusten vahvistamisen elämänmuutosten avustajana.

Su 11.10.2020
Tutkimuskohteena suomalainen ruokahistoria

Yliopistonlehtori Ritva Kylli
Ruoka on aina ollut keskeinen historiaa ja ihmisen toimintaa ohjannut tekijä, ja ruoan historia kertoo, miten yhteiskunnat ja kulttuurit ovat muuttuneet vuosisatojen aikana. Yliopistonlehtori Ritva Kyllin esitelmässä tarkastellaan Suomen ruokahistoriaa historioitsijan tutkimuskohteena.

Su 15.11.2020
Todennäköisyyslaskenta monitoimityökaluna

Väitöskirjatutkija Juho Kontio
Moni on saattanut kuulla, miten todennäköisyyslaskentaa hyödynnetään onnistuneesti esimerkiksi lääketieteessä, talouselämässä ja erityisesti tekoälyn kehityksessä. Väitöskirjatutkija Juho Kontion esityksessä tarjotaan yleiskatsaus todennäköisyyslaskennan yhteydestä tosimaailman ilmiöiden mallinnukseen.

Tiedeluennot

Ke 16.9.2020
Puolukasta terveyttä ja uusia jalosteita

Projektipäällikkö Mari Jaakkola
Puolukan fenolisilla yhdisteillä on tutkitusti lukuisia hyviä vaikutuksia muun muassa verenpaineen hallintaan sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Luennossa käsitellään näiden yhdisteiden rikastamista uusiksi terveysvaikutteisiksi kaupallisiksi jalosteiksi.

Ke 14.10.2020
Älykkäät mesipistiäiset

Tutkijatohtori Olli Loukola
Viimeaikainen tutkimus on muuttanut käsityksiämme hyönteisten, varsinkin mehiläisten ja kimalaisten älykkyydestä. Luennolla käyttäytymisekologi, dosentti Olli Loukola Oulun yliopistosta kertoo, miten nuppineulaa pienemmät aivot kykenevät oppimaan monimutkaisia asioita. Voivatko kimalaiset oppia pelaamaan jalkapalloa ja miten yksinelävät erakkomehiläiset kykenevät joustavaan päätöksentekoon pesäpaikanvalinnassaan.

Ke 18.11.2020
Illan virkku, aamun torkku

Väitöskirjatutkija Laura Nauha
Onko sisäisellä vuorokausirytmillä merkitystä liikkumiselle ja terveydelle?

Lisää kalenteriin

Tapahtuman sijainti