Joustava opiskeluoikeus - JOO

Joustavalla opiskeluoikeudella eli JOO-oikeudella tarkoitetaan mahdollisuutta hakea opiskeluoikeutta toiseen yliopistoon; esimerkiksi sivuainekokonaisuuden tai erillisten opintojaksojen suorittamista varten. Joustavaa opiskeluoikeutta voivat hakea suomalaisessa yliopistossa perus- tai jatkotutkintoa suorittavat opiskelijat. Opiskelijan tulee olla läsnäoleva kotiyliopistossaan, jotta voi hän hakea joustavaa opiskeluoikeutta ja oikeuden saatuaan suorittaa JOO-opintoja (joko osan tai kaikki lukuvuoden aikana suoritettavat opinnot) toisessa yliopistossa. Kaikki Suomen yliopistot ovat mukana joustavan opiskeluoikeuden sopimuksessa. Valtakunnallisen JOOPAS-verkkopalvelun kautta saa tietoa muiden yliopistojen hakukohteista.

Yliopistot tarkentavat opiskeluoikeuden hakuun liittyviä käytäntöjään sekä hakemusten puoltamisen ja opiskeluoikeuksien myöntämisen kriteerejä JOO-ohjeissaan. JOOPAS-palvelua ja sähköistä JOO-hakua käyttävien yliopistojen ohjeet löydät ohjeet yliopistoittain-sivuilta. Tarkista yliopistojen JOO-hakemusten käsittelykäytännöt ja aikataulu yliopistojen JOO-ohjeista. Lisätietoja yliopistojen hakukäytännöistä saat yliopistojen JOO-opintojen ohjaajilta.