Galaksitutkijat koolla Oulussa

Oulun yliopiston fysiikan laitos järjestää 11-14.7.2011 Oulussa hotelli Lasaretissa S4G-ryhmäkokouksen, johon osallistuu noin 20 amerikkalaista ja eurooppalaista tähtitieteilijää.

S4G (Spitzer Survey of Stellar Structure in Galaxies) on NASA:n inrapuna-avaruusteleskoopilla meneillään oleva laaja lähigalaksien kartoitus, johon käytetään yli 600 tuntia Spitzer-satelliittiaikaa vuosina 2009-2011. Havainnot antavat aiempaa yksityiskohtaisemman kuvan galaksien massajakaumaumasta ja rakenteesta, ja niitä voidaan soveltaa galaksien syntyä ja evoluutiota koskevien kosmologisten mallien testaukseen.

Oulun yliopiston tähtitieteen tutkijat prof. Heikki Salo ja Dos. Eija Laurikainen ovat vastuussa yhdestä S4G-projektin neljästä data-analyysimenetelmästä. Aiemmat ryhmäkokoukset v. 2009 ja 2010 on pidetty Pasadenassa, Marseillessa ja Los Angelesissa.

Samassa yhteydessä pidetään myös uuden EU-ITN (European Union Marie Curie Initial Training Network) tohtorikoulutusverkoston (DAGAL; Detailed Anatomy of GALaxies) aloituskokous. Verkoston muodostavat S4G-projektiin kuuluvat eurooppalaiset tutkimuslaitokset ja yliopistot (Kanarian Astrofysiikan instituutti, Tenerife; Groningen; Madrid; Marseille, Max Planck instituutti, Heidelberg; Oulu). Ohjelma mahdollistaa kahden kansainvälisen tohtoriopiskelijan rekrytoinnin Fysiikan laitokselle EU-rahoituksella v. 2012-2014.

Heikki Salo

Viimeksi päivitetty: 8.8.2011