Professori Matti Pietikäisestä IEEE Fellow

Oulun yliopiston tietotekniikan professori ja Konenäön tutkimuskeskuksen perustaja-johtaja, professori Matti Pietikäinen on saanut merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen ansioistaan digitaalisten kuvankäsittelymenetelmien kehittämisestä kuvien pintarakenteen sekä kasvokuvien analysointiin.

Maailman johtava ihmiskuntaa hyödyttävää teknologiaa edistävä ammatillinen järjestö IEEE on myöntänyt hänelle IEEE Fellow-arvonimen.

IEEE myöntää Fellow-nimityksen henkilölle, jolla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti.

Pietikäinen perusti ensimmäisen suomalaisen konenäön tutkimusryhmän Oulun yliopistoon vuoden 1981 lopulla. Hän väitteli ensimmäisenä Suomessa digitaalisen kuvankäsittelyn alalta vuonna 1982.

Pietikäinen aloitti tekstuuritutkimuksen Oulun yliopistossa 1990-luvun alkupuolella ja kasvokuvien analysointiin liittyvän tutkimuksen 1990-luvun lopulla.

Läpimurto kasvojen tunnistamisesta LBP:hen perustuvalla tekstuurimenetelmällä ajoittuu vuosille 2004–2006. Liikkuvien kuvien ja kasvonilmeiden tunnistuksessa LBP-menetelmällä saavutettiin läpimurto 2006–2009. Tuoreimpana saavutuksena on spontaanien piilotettujen tunteiden, mikroilmeiden tunnistus samaa tekniikkaa hyödyntävällä menetelmällä.

Viimeksi päivitetty: 25.11.2011