Vaihtoehtoiset antennit parantavat kännykän toimivuutta

Sydäninfarktin vaurioalueelle nopeasti kohdistettu luuytimen kantasoluhoito tehostaa sydänlihaksen toipumista. Hoito nopeuttaa sydämen alentuneen pumppaustehon palautumista ja korjaa vaarallisia infarktivaurioita.

Lääketieteen lisensiaatti Jussi Mäkelän väitöstutkimuksesta selviää kantasoluterapian tehokkuus sydänlihaksen tulehduksen lievittämisessä. Tutkimuksessa selvitetään sian infarktimallia käyttäen luuytimen kantasolujen tehokkuutta akuutin sydäninfarktin hoidossa.

Mäkelä tutkii kantasoluterapiaan liittyviä ongelmia, kuten siirtomenetelmiä ja kantasolujen kykyä erilaistua lihassolujen suuntaan. Tehokkaimmaksi vaikutukseksi nousee kantasolujen infarktivaurion luontaisia korjausmekanismeja säätelevä vaikutus.

Sydänlihakseen ruiskutettujen solujen todettiin myös vähäisessä määrin erilaistuvan lihassolujen suuntaan ja jakautuvan.

Tutkimuksen tulokset ovat rohkaisevia ja kannustavat kehittämään potilaille kantasoluhoitoa. Sydäninfarkti on yksi suurimmista kuolleisuuden ja sairastuvuuden aiheuttajista Suomessa. Vuosittain noin puolet sydäninfarktiin sairastuneista potilaista menehtyy.

Lääketieteen lisensiaatti Jussi Mäkelän väitöskirja ”Bone marrow-derived stem cell therapy in acute myocardial infarction : An experimental porcine model” tarkastettiin Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa 9.12.2011.

Viimeksi päivitetty: 4.12.2014