Vaihtoehtoiset antennit parantavat kännykän toimivuutta

Matkapuhelimien monitaajuusantennit ovat viimeisen vuosikymmenen aikana kehittyneet erittäin nopeasti. Antennin taajuuskaistan leveys on suoraan verrannollinen antennin tilavuuteen, joten antenneille rajattu tila rajoittaa saavutettavan taajuuskaistan leveyttä.

Diplomi-insinööri Markus Bergin väitöstutkimuksessa esitellään uusia menetelmiä taajuuskaistan kasvattamiseksi taajuussäädettävillä sisäisillä matkapuhelinantenneilla. Eräs kehitetyistä antenneista tarjoaa laajan yhtenäisen taajuussäätöalueen ja soveltuu televisiolähetteen vastaanottoon.

Tutkimuksessa kehitettiin myös kahden vaihtoehtoisen antennin käyttöön perustuva menetelmä, joka kasvattaa matkapuhelimen toiminta-aikaa. Menetelmä estää antennin taajuuden ei-toivottua säätymistä ja sähkömagneettisen säteilyn imeytymistä käyttäjän kehoon pään kautta puhelutilanteessa.

Diplomi-insinööri Markus Bergin väitöskirja ”Methods for antenna frequency control and user effect compensation in mobile terminals” tarkastettiin Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa 9.12.2011.

Viimeksi päivitetty: 4.12.2014