Uusia lähikommunikaatiomenetelmiä nopeaan tiedonsiirtoon

Langaton radiotaajuinen tiedonsiirto lähietäisyyksillä on viimeisen vuosikymmenen aikana yleistynyt merkittävästi kotien tietotekniikassa.

Yleistyvistä lähikommunikaatiosovelluksista huolimatta langaton lähikommunikaatio elää edelleen murrosvaihetta.

Esimerkkejä langattomista multimediasovelluksista lähikommunikaatiossa ovat langattomat HDMI (high density multimedia interface) -liitännät. Tulevaisuudessa lähikommunikaatiolaitteet osaavat muuttaa langattomasti ympäristön energiaa sähköiseksi energiaksi, jolloin häiritsevistä tiedon- ja sähkönsiirron johdoista päästään eroon.

Tekniikan lisensiaatti Antti Anttonen kehittää väitöstutkimuksessaan uusia estimointi- ja analyysimenetelmiä, joilla yksinkertaistetaan lähikommunikaatiota langattomien laitteiden välillä. Anttonen esittelee tekniikoita, jotka minimoivat energiankulutuksen kannettavissa päätelaitteissa ja ovat helposti integroitavissa.

Väitöstyön tuloksia voidaan hyödyntää erittäin laajakaistaisten ja millimetriaaltoalueen lähikommunikaatiolaitteiden suunnittelussa. Osa väitöskirjan tuloksista palkittiin The best student paper award -tunnustuksella kansainvälisessä lähikommunikaatioaiheisessa IEEE-konferenssissa syksyllä 2008.

Tekniikan lisensiaatti Antti Anttosen väitöskirja ” Estimation of energy detection thresholds and error probability for amplitude-modulated short-range communication radios” tarkastettiin Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa 10.12.2011.

Viimeksi päivitetty: 4.12.2014