Leena Palotielle nimikkosali lääketieteelliseen tiedekuntaan

Lääketieteellinen tiedekunta on nimennyt Kontinkankaan kampuksen päärakennuksen auditorion Leena Palotie -saliksi. Salin vihki tiistaina 19.2. rehtori Lauri Lajunen. Tilaisuus aloitti tiedekunnan järjestämän 10. Tiedepäivän.

Tieteen akateemikko, lääketieteen ja kirurgian tohtori Leena Palotie oli Suomen tunnetuimpia tieteen tekijöitä ja yksi maailman arvostetuimmista geenitutkijoista. Hänen tutkimuksensa yhdisti perusmolekyylibiologiaa ja lääketiedettä erilaisten sairauksien ymmärtämiseksi. Leena Palotie menehtyi vaikeaan sairauteen keväällä 2010.

Leena Palotie (os. Peltonen) valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Oulun yliopistosta vuonna 1976 ja väitteli tohtoriksi 1978. Leena Palotie työskenteli Oulussa akatemiaprofessori Kari Kivirikon kollageenitutkimusyksikössä ja toimi vuosina 1981–1984 Oulun yliopiston anatomian laitoksen apulaisprofessorina.

Vuodesta 1985 lähtien Leena Palotie työskenteli Helsingin yliopistossa ja Kansanterveyslaitoksessa muun muassa akatemiaprofessorina. Hän teki myös mittavan kansainvälisen uran Kalifornian yliopistossa Los Angelesissa, MIT:n ja Harvardin yliopiston Broad Institutessa Bostonissa ja Sanger Instituutissa Cambridgessa. Leena Palotie oli uusien tutkijasukupolvien kannustava kouluttaja ja hän ohjasi yli 70 väitöskirjaa.

Lääketieteellisen tiedekunnan tiedepäivä on osa Oulussa 19.–22.2.2013 pidettäviä Pohjolan Lääkäripäiviä. Päivän muussa ohjelmassa tiedekunnan asiantuntijat ja nuoret tutkijat esittelivät tutkimuksiaan.

Tiedepäivänä järjestetään myös paneelikeskustelu, jossa asiantuntijat keskustelevat lääketieteen tutkimuksen haasteista.

Viimeksi päivitetty: 19.2.2013