Maan matematiikkaa – Inversio-ongelmien huippukokous Inarissa

Suomen inversioseura ja Sodankylän geofysiikan observatorio järjestävät 19. Inversiopäivät 11.-13.12.2013 Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa. Lisäksi tiistaina 10.12. järjestetään lähiavaruuden- ja atmosfääritutkimuksen teemapäivä Sodankylän geofysiikan observatoriossa. Tapahtumiin odotetaan noin sataa osallistujaa kotimaisista ja ulkomaisista yliopistoista ja tutkimusorganisaatioista.

Inversio- eli käänteisongelmat on sovelletun matematiikan osa-alue, jonka käytännön esimerkkejä ovat ilmakehän ja lähiavaruuden tutkamittaukset ja lääketieteellinen kuvantaminen. Tämän vuoden inversiopäivät järjestetään UNESCO:n sateenvarjoprojektin "Mathematics of Planet Earth" merkeissä. Inversiopäivillä esitellään matemaattisia ja laskennallisia menetelmiä esimerkiksi ilmastotutkimukseen, seismologiaan, lähiavaruuden ja metsien tutkimukseen.

Suomen inversio-ongelmien tutkimus juontaa juurensa Sodankylän geofysiikan observatoriossa tehtyyn lähiavaruuden sirontatutkamittausten mallintamiseen. Nykyään inversiotutkimusta tehdään Oulun yliopiston lisäksi Helsingissä, Lappeenrannassa, Kuopiossa, Tampereella ja Jyväskylässä. Kyseisten kaupunkien yliopistojen inversioryhmät muodostavat Suomen Akatemian inversiotutkimuksen huippuyksikön. Sodankylän ryhmän viimeisin saavutus on Kilpisjärvelle rakennettu Suomen suurin radioteleskooppi, jota käytetään niin ilmakehän kuin syvän avaruudenkin tutkimukseen.

Inversiopäivien järjestämisellä Inarissa ja Sajoksessa Suomen inversioseura haluaa korostaa erityisesti arktisten alueiden kasvavaa merkitystä ja kunnioittaa Euroopan ainoan alkuperäiskansan, saamelaisten, asemaa alueella.

> Inversiopäivät

> Mathematics of Planet Earth