Arkeologit tutkivat hirttopaikkaa Oulussa

Oulun yliopiston arkeologit tutkivat maanpetoksesta tuomitun ja venäläisten lokakuussa 1916 hirttämän Taavetti Lukkarisen hirttopaikkaa kaivauksin 19.–22.8.2014. Hirttopaikka sijaitsee Oulun Kontinkankaalla, missä tapahtumasta muistuttaa Oulun seudun rintamamiesyhdistyksen sinne vuonna 1935 pystyttämä muistomerkki.

Pienimuotoisten kaivausten toivotaan tuovan uutta tietoa paitsi Taavetti Lukkarisen hirttämisestä myös hirttopaikan ja muistomerkin merkityksestä oululaiselle kaupunkiyhteisölle. Lisäksi tutkijat keräävät hirttopaikkaan liittyviä tarinoita ja kokemuksia.

Yleisö onkin tervetullut vierailemaan paikalla kaivausten aikana tai seuraamaan niiden edistymistä Facebook-ryhmässä.

Lisäksi tapahtuman kohta käsillä oleva satavuotismuistopäivä on hyvä syy muistomerkin ja sen ympäristön perusteelliseen dokumentointiin.

Tutkijat ovat kiinnostuneita myös paikalla käyneiden ihmisten tarinoista, muistoista ja kokemuksista. Kaivausten tavoitteisiin kuuluu niin ikään hirttopuuna pidetyn männyn iän määrittäminen. Puun ikä antaa tarkempaa pohjaa arvioida hirttopaikan todennäköistä sijaintia ja sitä, millaista puusto on alueella sata vuotta sitten ollut.

Tutkimusten alustavista tuloksista on mahdollista kuulla tuoreeltaan lauantaina 23.8.2014 Kierikkikeskuksen organisoimassa arkeologisessa seminaarissa (ohjelma). Kansainväliselle tutkijayhteisölle Taavetti Lukkarisen hirttopaikka tulee tutuksi marraskuun alussa Pilsenissä Tsekin tasavallassa järjestettävässä nykyisyyden arkeologian tutkijatapaamisessa.

Viestintäpalvelut

Viimeksi päivitetty: 19.8.2014