Oulun uusi Yrityskylä opettaa alakoululaisia

Toppilassa avattiin marraskuun alussa Yrityskylä-oppimisympäristö, jossa kuudesluokkalaiset pääsevät tutustumaan työelämään, yrittäjyyteen ja yhteiskunnan toimintaan.

Yrityskylän toiminta Oulussa kestää kolme vuotta, ja vierailulle odotetaan tuona aikana maakunnan kaikkia 15 000 kuudesluokkalaista reilun sadan kilometrin säteeltä. Myös maakunnan raja-alueiden koululaisille ja koillismaalaisille halutaan tarjota Yrityskylä-päivä.

Toiminnassa on mukana myös Oulun yliopisto, joka esittelee kylässä käytännönläheisesti yliopiston työtehtäviä ja ammatteja, joihin yliopistossa voi opiskella. ”Koululaiset pääsevät harjoittelemaan muun muassa rehtorina, yliopistonlehtorina tai tutkijana olemista. Kylässä esitellään yliopiston arkea lapsen näkökulmasta”, yliopistonlehtori Marko Kielinen kertoo.

Kielinen toimii yhdyshenkilönä Yrityskylän ja tiedekuntien välillä.

Kaikki tiedekunnat ovat mukana toiminnassa ja esittäytyvät kylässä. Koululaisia ohjaavat opiskelijat, jotka saavat osallistumisesta tarpeellista kokemusta ja opintopisteitä. ”Yrityskylä-toiminta linkittyy suoraan yrittäjyyskasvatusteemaan. Teemasta on valmistumassa myös opinnäytetöitä”, Kielinen kertoo.

Yrityskylän valtakunnallinen kiertue syksyllä 2013 ulottui Ouluun ja sai erittäin hyvän vastaanoton. Oppilaat, opettajat ja yhteistyökumppanit toivoivat toiminnalle jatkoa ja pysyvyyttä Pohjois-Suomessa. Alueellisissa kylissä Helsingissä, Itä-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa on vuosittain vieraillut noin 40 000 kuudesluokkalaista.

Yrityskylä-oppimiskonsepti voitti syyskuussa arvostetun World Innovation Summit for Education (WISE) -kilpailun, jossa palkitaan innovatiivisia, yhteiskuntaan myönteisesti vaikuttavia koulutushankkeita. WISE kehui Yrityskylän työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi ja innovatiivista tapaa opettaa yhteiskunnallisia sisältöjä jo alakouluikäisille.

Myös Euroopan komissio on kiitellyt Yrityskylää yrittäjämäisen ajattelun edistämisestä. International Partnership Network on antanut tunnustuksen koulutuksen ja elinkeinoelämän kumppanuuksien rakentamisesta.

Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) kehittämää Yrityskylää tukevat muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriö ja erilaiset säätiöt. Oppimisympäristö toteutetaan Oulun yliopiston, Pohjois-Pohjanmaan kuntien ja yritysyhteistyökumppaneiden kanssa.

Viestintäpalvelut

Viimeksi päivitetty: 20.11.2014