Yrittäjä-professori Leena Ala-Kokko Vuoden Alumniksi 2015

Oulun yliopistoseura on nimennyt professori, yritysjohtaja Leena Ala-Kokon Oulun yliopiston Vuoden Alumniksi 2015. Nimeämisen perusteina ovat hänen merkittävät tieteelliset ansionsa biokemian ja molekyylibiologian alalla sekä menestys alan yrittäjänä ja yritysjohtajana.

Tällä hetkellä Ala-Kokko toimii yritysjohtajana miehensä kanssa perustamassaan yrityksessä Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa. Yritys tarjoaa molekyylidiagnostiikkaa sidekudostauteihin.

Leena Ala-Kokko on Oulun yliopiston 17:s Vuoden Alumni.

Oulun yliopiston Vuoden Opiskelijaksi 2015 on nimetty tekniikan ylioppilas Olli Peura teknillisestä tiedekunnasta. Konetekniikkaa opiskeleva Olli Peura on esimerkillinen opiskelija, joka on osallistunut aktiivisesti toisten opiskelijoiden auttamiseen ja oman oppiaineensa kehittämiseen ja menestynyt opinnoissaan hyvin. Vuoden Opiskelija palkitaan PSOAS:n, Oulun ylioppilasapu ry:n ja Uniresta Oy:n stipendillä.

Nimeämiset julkistettiin Oulun yliopistopäivän alumnijuhlassa Linnanmaalla perjantaina 8.5.2015.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki luovutti juhlassa lisäksi Oulun yliopistoseuran lahjoittaman Vuoden Urheilijaopiskelija -stipendin Oulun yliopiston prosessitekniikan opiskelijalle Arttu Hirvoselle. Hän on saavuttanut useita SM-mitaleja 110 metrin aitajuoksussa ja viime kesän EM-kisoissa Zürichissä hän teki oman ennätyksensä.

Rustokollageenit ja sidekudostaudit erityisalueena

Leena Ala-Kokko on saanut tutkijankoulutuksensa Oulun yliopiston arvostetussa kollageenitutkimusyksikössä, akatemiaprofessori Kari Kivirikon ryhmässä. Hän väitteli lääketieteen tohtoriksi vuonna 1987. Väitöksen jälkeen hän siirtyi Yhdysvaltoihin ulkomaiseen tutkijankoulutukseen Thomas Jefferson -yliopistoon Philadelphiaan.

Vuonna 1997 Ala-Kokko nimitettiin Suomen Akatemian vanhemmaksi tutkijaksi ja vuonna 2000 hän siirtyi Tulane-yliopistoon New Orleansiin geeniterapiakeskukseen, jossa hän toimi apulaisprofessorina ja professorina. Vuonna 2003 hänet valittiin Oulun yliopiston lääketieteellisen biokemian ja molekyylibiologian professoriksi.

Tutkimuksissaan Leena Ala-Kokko on kuvannut kollageeniproteiineja koodittavien geenien rakennetta, toimintaa ja virheitä. Erityisesti rustokollageenit ja sidekudostaudit ovat hänen alaansa. Hän on ryhmineen osoittanut rustokollageenien virheiden liittyvän muun muassa nivelrikon ja selän välilevysairauden kehittymiseen. Tutkimustulokset ovat merkittäviä potilaiden hoidossa, diagnostiikassa ja kehitettäessä uusia hoitomuotoja.

Ala-Kokko on ohjannut lähes kaksikymmentä väitöskirjaa, toiminut vastaväittäjänä, eri tutkimusryhmien johtajana, monien kansainvälisten tieteellisten julkaisujen arvioitsijana sekä tieteellisten seurojen jäsenenä ja puheenjohtajana. Hän on julkaissut noin 160 alkuperäisartikkelia ja hänellä on viisi patenttia.

Vuonna 2004 hän perusti yhdessä miehensä James Hylandin kanssa Yhdysvaltoihin yrityksen, joka tarjoaa molekyylidiagnostiikkaa sidekudostauteihin. Alussa he kehittivät noin kymmenkunta testiä, nyt testien määrä on yli tuhat. Testit liittyvät mm. perinnöllisiin luu-, rusto-, sydän-, verisuoni-, iho-, lihas-, munuais- ja metabolisiin tauteihin.

Professori Leena Ala-Kokko on yliopistoseuran mukaan loistava esimerkki kansainvälisen uran tehneestä suomalaisesta ja oululaisesta tutkijasta, jonka ansiot on huomattu ennenkin. Vuonna 1999 hän oli vastaanottamassa yhdessä professori Kari Kivirikon ja professori Taina Pihlajaniemen kanssa valtion tiedepalkintoa. Vuonna 2001 hän sai Anders Jahren nuoren tutkijan palkinnon.

Viestintäpalvelut

Viimeksi päivitetty: 8.5.2015