Biokomposiiteista uusia ekologisempia tuotteita

Biokomposiitit ovat uusia materiaaliratkaisuja, joissa yhtenä osana käytetään biopohjaista raaka-ainetta. Biokomposiittien materiaaliominaisuuksia voidaan räätälöidä ja saada aikaan esimerkiksi uudenlaisia kevyitä mutta erittäin lujia aineita.

Biokomposiitteja voidaan käyttää pakkauksissa, rakennusmateriaaleina, huonekaluissa, elektroniikan komponenteissa, lääketieteen materiaaleina ja entistä kevyemmissä kulkuneuvoissa. Samalla edistetään luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Biokomposiittien tutkimus on Oulun yliopistossa vahvistunut merkittävästi kuluvan vuoden alusta, kun tutkimuksen johtoon siirtyi yksi alan tunnetuimpia ja viitatuimpia tutkijoita, professori Kristiina Oksman Luulajan teknillisestä yliopistosta. Hän työskentelee Oulussa Tekes-rahoitteisena FiDiPro-professorina viiden vuoden ajan. Tutkimusta on myös vahvistettu rakentamalla Oulun yliopistoon komposiittitutkimukselle ajanmukaiset laboratoriotilat laitteineen.

Oksmanin johdolla Oulun yliopiston tutkimuksessa kehitetään uusia suorituskykyisiä puu- ja selluloosapohjaisia biokomposiitteja. Tavoitteena on löytää uusia ratkaisuja käyttää metsäbiomassaa uusiutuvana raaka-aineena komposiittimateriaaleissa, jotka ovat myös aiempia suorituskykyisempiä ja edullisempia. Tavoitteena on myös kehittää biokomposiittien valmistukseen uusia teknologioita, joilla voidaan nykyistä paremmin hallita aineen hienorakennetta ja käytön kannalta tarvittavia ominaisuuksia.

Ajankohtainen katsaus biokomposiittitutkimukseen Oulun yliopistossa luodaan perjantaina 20.3.2015 pidettävässä seminaarissa Oulussa. Seminaarissa puhuvat professori Kristiina Oksman ja tutkijatohtori Maiju Hietala Oulun yliopistosta sekä keynote-puhujana biokomposiittialan uranuurtaja, professori Mohini Sain (Toronton yliopisto, Kanada), joka esittelee käytännön esimerkkejä biomateriaalien teollisista sovelluksista.

Tiina Pistokoski / Viestintäpalvelut

Viimeksi päivitetty: 17.3.2015