Uutta tietoa galakseista

Lähigalaksien yksityiskohtainen tutkimus antaa arvokkaita vihjeitä siitä, kuinka Universumi on kehittynyt 13,8 miljardin vuoden historiansa aikana. Vasta ilmestyneessä kansainvälisessä tiedekirjassa Galactic Bulges (Springer) keskitytään tarkastelemaan, miten galaksien tähtien jakauman keskuspullistumat syntyvät.

Nykyinen kosmologinen hierarkinen malli ennustaa massiivisten keskuspullistumien syntyvän galaksien törmäysten ja yhteensulautumisten seurauksena. Viimeaikaiset havainnot ovat kuitenkin osoittaneet, että omassa Linnunradassamme vanhoista tähdistä muodostunut keskuskomponentti onkin osa myöhemmin syntynyttä kiekkoa.

Sama todennäköisesti pätee myös muihin Linnunradan kaltaisiin, tyypillisiin galakseihin, mikä havainto haastaa vallitsevat teoreettiset mallit. Aiheen tiimoilta julkaistu kirja pyrkii käymään vuoropuhelua nimenomaan havaitsijoiden ja teoreetikkojen välillä.

Uudessa kirjassa on vahva oululainen kädenjälki, sillä sen kirjoittamiseen ovat osallistuneet Oulun yliopiston yliopistotutkija Eija Laurikainen (kirjan ideoija ja pääeditori) ja professori Heikki Salo tähtitieteen tutkimusryhmästä.

Kirjan aihepiiri kuuluu Oulun tutkimusryhmän keskeisiin tutkimuskohteisiin. Oulun ryhmä on mukana EU Marie Curie ITN -tohtorikoulutusverkostossa, jonka aiheena on lähigalaksien yksityiskohtainen tutkimus usean eri aallonpituuden havaintoja käyttäen.

Springerin kirjasarjassa Astrophysics and Space Science Library ilmestynyt kirja Galactic Bulges koostuu 16 kutsutusta review-artikkelista, joiden kirjoittajat ovat kansainvälisiä alan asiantuntijoita. Kaikki artikkelit ovat läpikäyneet samanlaisen referee-prosessin kuin normaalit tieteelliset artikkelit kansainvälisissä lehdissä.

Kirja on tarkoitettu ennen kaikkea tähtitieteestä väitöskirjaa tekeville opiskelijoille ja muille alan tutkijoille.

Lisätietoa: www.springer.com/us/book/9783319193779

Viestintäpalvelut