EMBO-konferenssi toi Millennium-voittaja Frances Arnoldin Ouluun

Millennium-teknologiapalkinnolla palkittu biokemisti Frances Arnold osallistui Oulussa 12.–15.6. järjestettyyn Euroopan molekyylibiologian järjestön (EMBO) kansainväliseen konferenssiin. Konferenssi kokosi Ouluun kansainvälisesti merkittävää biokemian ja biokatalyysin tutkimusta, ja konferenssissa puheenvuoron piti myös Nobelin kemianpalkinnon vuonna 2013 saanut biokemisti Arieh Warshel.

Oman konferenssipuheenvuoronsa lisäksi Millennium-palkittu Arnold kertoi tutkimuksestaan myös yleisöluennolla Linnanmaan kampuksella. Arnoldin erikoisalaa on suunnattu evoluutio, jonka avulla voidaan luoda laboratoriossa täysin uudenlaisia proteiineja luonnonvalintaa matkien. Suunnatun evoluution ytimessä ovat entsyymit, jotka luonnossa muuttavat yhdisteitä toisiksi. Arnoldin palkittua innovaatiota voidaan soveltaa esimerkiksi lukuisilla biotekniikkaa käyttävillä aloilla, vihreässä kemianteollisuudessa sekä uusien lääkkeiden kehityksessä.

”Haluan auttaa ihmisiä muuttamalla elämäntapamme puhtaammaksi ja tehokkaammaksi. Luonto on maailman paras insinööri, ja meillä on siltä edelleen paljon opittavaa”, kertoi Arnold tavoitteistaan. Juuri uuden oppiminen ja mahdollisuus ratkaista todellisia ihmisten elämää koskettavia ongelmia inspiroivat häntä päivittäin.

Konferenssin aikana Arnold tapasi Oulun yliopiston tutkijoita, ja hänestä oli mielenkiintoista kuulla Oulun yliopiston Biocenteristä ja siellä tehtävästä tutkimuksesta. Konferenssin kiehtovimpaan antiin lukeutui Arnoldin mielestä myös esimerkiksi puiden selluloosaa hajottavia entsyymejä tutkivan tutkijan puheenvuoro.

”Suomessa on paljon puita, jotka voivat toimia loistavana tulevaisuuden kemikaalien ja polttoaineiden lähteenä, kunhan vain opimme muuntamaan ne tuotteiksi, joita tarvitsemme”, Arnold kiteyttää.

Teksti: Tiina Repotaival / Kuulu

Kuva: Ville Pohjonen / Kuulu