Kansainvälinen tutkakoulu alkoi Sodankylässä

Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion järjestämä kansainvälinen sirontatutkakoulu 25.-30.7.2016 on alkanut Sodankylässä. Sirontatutkat ovat suurtehotutkia, joita käytetään Maan yläilmakehän ja lähiavaruuden tutkimuksessa. Kouluun osallistuu 42 opiskelijaa, jotka edustavat 22 eri kansalaisuutta. Opiskelijat ovat akateemisella urallaan eri vaiheissa, aina maisteriopiskelijasta professoriin saakka. Tutkakoulussa luennoi 16 opettajaa viidestä eri maasta.

Opiskelijat saavat etäkäyttää EISCAT:n suurtehotutkia Norjassa Tromsassa ja Huippuvuorilla. Lähiavaruuden tutkamittauksia tehdään opiskelijoiden ryhmätöissä yhteensä 8 tunnin ajan. Kun jokaisen ryhmän tutkakoe on tehty, ryhmät analysoivat mittausaineistonsa opettajien johdolla ja esittelevät tuloksensa koulun viimeisenä päivänä pidettävissä esitelmissä.

Tutkakoulun rahoittavat Kiirunassa sijaitseva tutkajärjestö EISCAT Scientific Association ja Yhdysvaltain National Science Foundation (NSF). Sodankylän yhteistyökumppanina järjestelyissä on kalifornialainen tutkimuslaitos SRI International. Ensimmäiset kansainväliset EISCAT:n ja NSF:n yhteiset tutkakoulut pidettiin Grönlannissa ja Puerto Ricossa vuosina 2011 ja 2014.

Tutkakoulun järjestäminen on yhteistyötä myös Oulun yliopiston, Lapin ammattiopiston, Rovaniemen koulutuskuntayhtymän ja Sodankylän kunnan kesken.

Koulun järjestäminen Sodankylässä on osa koulutushankkeita, joilla valmistaudutaan Norjaan, Ruotsiin ja Suomeen rakennettavan maailman uudenaikaisimman suurtehotutkan EISCAT 3D tulemiseen. EISCAT 3D on 3-ulotteisesti kuvantava 3-asemainen tutka, jolla korvataan nykyiset EISCAT:n suuret lautasantennit Tromssassa, Kiirunassa ja Sodankylässä elektronisesti ohjattavilla antennikentillä. Yksittäisiä antenneja on suunniteltu rakennettavaksi yhteensä 30 000 kpl.

Sodankylän geofysiikan observatorio

Viimeksi päivitetty: 15.8.2016