Epäilys hyvän tieteellisen käytännön loukkauksesta siirtyy tutkintaan

Oulun yliopisto on päättänyt käynnistää varsinaisen tutkinnan hyvän tieteellisen käytännön loukkauksesta liittyen Edward Duttonin ja Richard Lynnin vuonna 2013 julkaistuun "A negative Flynn effect in Finland, 1997-2009" artikkeliin.

Esiselvityksen tehnyt Oulun yliopiston kulttuuriantropologian professori Hannu I. Heikkinen toteaa raportissaan epäilyn tutkimuseettisistä loukkauksista tai vähintään vakavista epäselvyyksistä olevan aiheellinen. Esiselvitystä varten saatiin vastineet artikkelin kirjoittajilta sekä epäilyksestä ilmoituksen tehneiltä henkilöiltä.

Ilmoitusten kohteista Edward Dutton on Oulun yliopiston kulttuuriantropologian dosentti.

Varsinaista tutkintaa varten perustetaan tutkintaryhmä, jota johtaa professori Mirka Hintsanen. Tutkinnassa noudatetaan hyvää tieteellistä käytäntöä koskevia ohjeita (HTK 2012 – ohje).

Asia nousi esille 1.8.2016 julkaistussa Helsingin Sanomien artikkelissa "Puolustusvoimat epäilee tietovuotoa". Helsingin Sanomat käsitteli mm. Duttonin ja Flynnin lupaa tiettyjen puolustusvoimien testitulosten käytölle ja sitä, kenen käytössä testitulokset ovat olleet. Oulun yliopisto aloitti välittömästi sisäisen selvityksen artikkelissa esitettyjen tutkimusaineistoja koskevien tietojen osalta.

Viimeksi päivitetty: 27.9.2016