5G-testiverkko luo bisnesmahdollisuuksia

5G-testiverkko kattaa jo koko Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen. Nyt hankkeeseen etsitään yhteistyökumppaneita testaamaan tulevaisuuden tietoliikennetarpeita ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Linnanmaan kampukselle on rakennettu viimeisen puolentoista vuoden ajan yliopiston suurinta testilaboratoriota. Oulun yliopiston langattoman viestinnän tutkimuskeskuksen CWC:n ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n yhteistyössä omistama 5G-testiverkko kattaa jo koko kampusalueen.  Verkkoteknologiaa on kehitetty pääosin Nokian kanssa, mutta mukana on myös joukko pienempiä teknologiayrityksiä Oulun seudulta.

Tähän asti testiverkkoa on toteutettu teknologiavetoisesti. Nyt hankkeeseen halutaan mukaan verkon käyttäjiä, sillä testiverkko on ennen kaikkea alusta tutkimiselle ja kokeilemiselle. Tutkija Pasi Maliniemi kertoo ovien olevan avoinna kaikille tahoille, jotka haluavat tehdä jotain uutta.

”Haluamme, että kynnys tulla mukaan on mahdollisimman matala. Kiinnostuneet voivat olla hankkeen toimijoihin yhteydessä ja yhdessä pohdimme miten verkkoa voitaisiin hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla”, Maliniemi lupaa.

Projektipäällikkö Olli Liinamaan (vas.) ja tutkija Pasi Maliniemen mukaan 5G –testiverkossa on mahdollista kokeilla aidossa ympäristössä ideoita ja tuotteita, jotka aikanaan tulevat kaupallisiin verkkoihin. Testiverkko on avoinna kaikille, jotka haluavat tehdä jotain uutta ja olla muita edellä.

 

5G-testiverkkohanke mahdollistaa uudenlaisten tietoliikennetarpeiden tutkimisen. Yhteistyökumppaneita voivat olla tutkimusryhmät tai teknologiayritykset, jotka haluavat olla mukana verkon kehittämisessä tai testata laitteistojaan, kuten sensoreita tai vaikkapa uutta antenniteknologiaa. Myös opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus tulla toteuttamaan ideoitaan.

Toinen verkon tärkeä käyttäjäryhmä ovat palveluntarjoajat. He voivat hyödyntää testiverkkoa kehittäessään ja testatessaan loppukäyttäjille tarkoitettuja palveluita ja sovelluksia.

Maliniemi näkee testiverkon tarjoavan loistavia liiketoimintamahdollisuuksia.

”Uskon tämän olevan houkutteleva ympäristön yrityksille, sillä ne pääsevät jo nyt kokeilemaan aidossa ympäristössä ideoita ja tuotteita, jotka aikanaan tulevat kaupallisiin verkkoihin.”

Yliopiston näkökulmasta visiona on tulevaisuuden langaton kampus, joka tarjoaisi opiskelijoiden, henkilökunnan ja vierailijoiden tarpeisiin suunniteltuja palveluita ja olisi luonteva osa heidän arkeaan.

Käyttäjät määräävät viime kädessä mitä kaikkea 5G tulee olemaan

5G tulee olemaan merkittävä askel langattomassa tietoliikenteessä, sillä se tuo verkkoihin uusia merkittäviä ominaisuuksia, kuten entistä suuremman kaistanleveyden, asioiden internetin, minimaalisen pienet viiveet sekä puhelin-ja IT-verkkojen integraation.  5G:n yhteydessä puhutaan älykkäistä ympäristöistä ja laitteiden Internetistä, jossa laitteet kommunikoivat keskenään.

Testiverkkohankkeen projektipäällikkö Olli Liinamaa kuvailee 5G:tä verkkojen verkoksi.

”5G on ikään kuin sateenvarjoteema eteenpäin katsoville asioille. 5G-verkko tulee olemaan eri tavalla rakennettu kuin nykyiset tietoliikenneverkot, mutta se ei korvaa niitä, vaan ennemminkin täydentää”, Liinamaa kertoo.

Osa uusista ominaisuuksista olisi toteutettavissa pienimuotoisesti 4G-verkon avulla, mutta kaikkeen nykyverkot eivät taivu. Verkkoon kytkettävien laitteiden määrä tulee ehkä sata- tai jopa tuhatkertaistumaan verkkojen nykyiseen käyttäjämäärään verrattuna.

Korkeaa radiotaajuutta käyttävä 5G ei läpäise seiniä, joten verkko vaatii sisätiloihin sijoitettuja tukiasemia ja antenneja (kuvassa). Linnanmaan koko kampusalueen kattava antenniverkko on laatuaan ensimmäinen alueellista yhteisöä palveleva 5G tietoliikenneverkko maailmassa.  

 

Tiedonsiirron on oltava myös nykyistä nopeampaa ja luotettavampaa.

”Esimerkiksi robottiautojen vaatimaa tiedonsiirtoa, jossa autot keskustelevat verkon kautta keskenään, ei vielä pystytä toteuttamaan. Toisaalta on myös yksinkertaisia laitteita, joiden tiedonsiirron tarve on liian pieni nykyisille verkoille.  Näille laitteille verkon on tarjottava sellainen yhteys, joka minimoi virrankulutuksen. Tarpeiden skaala laajenee koko ajan”, Pasi Maliniemi kuvailee.

Käyttäjät määräävät viime kädessä mitä kaikkea 5G tulee olemaan. Teknologiaa voidaan hyödyntää yhtä hyvin teollisuuden prosesseissa kuin yksittäisen ihmisen arjessa. Esimerkiksi ikäihmisille kehitetyt palveluratkaisut voisivat mahdollistaa kotona asumisen pidempään.

”Teknologiaa toteutetaan käyttäjien ehdoilla ja tavoitteena on tehdä arkisista asioista vaivattomampia”, Liinamaa tiivistää.

5G -tiedonsiirron teknologinen ydinosaaminen löytyy Oulusta

Tutkimuksen näkökulmasta 5G-teknologia on haastavaa. On kehitettävä uusia radioteknisiä ratkaisuja, sillä käytettävät taajuudet ovat yhä korkeampia. Tällöin signaalin kantama lyhenee ja se läpäisee materiaaleja heikommin.

”Radioaaltojen eteneminen ja kommunikaation hallitseminen uusilla korkeammilla taajuuksilla on CWC:n tutkimuksen ydin, mutta verkko avaa mahdollisuuksia myös monenlaiseen muuhun tutkimukseen, jopa muissa tiedekunnissa”, Maliniemi valottaa.

Mielenkiintoinen tutkimusaihe on, miten pääasiassa sisätiloihin rakennettavat verkot tulevat muokkaamaan operaattoribisnestä. Esimerkiksi Linnanmaan kampuksen sisätilaverkkoa voisi hallita yksi operaattori.

5G –tietoliikenneverkko tulee mahdollistamaan laitteiden välisen nopean ja luotettavan tiedonsiirron. 5G -testiverkossa voi testata tulevaisuuden IOT –laitteita, kuten esimerkiksi kuvan ilmanlaatumittaria ja sen keräämän datan siirtämistä ja jalostamista.

 

5G-testiverkkoa tullaan rakentamaan jatkuvasti teknologian kehittyessä. Yksi merkittävä näytön paikka 5G-tutkimukselle on Etelä-Korean talviolympialaiset vuonna 2018. Oululaistutkijat ovat mukana kansainvälisessä yhteenliittymässä, joka toteuttaa olympialaisiin 5G-demoja.

Vuoden 2020 Tokion olympialaisiin japanilaiset operaattorit ovat jo luvanneet avata 5G-verkon.

”Onko silloin vielä päätelaitteita ja mitä niillä voi tehdä, jää nähtäväksi. Mutta on odotettavissa, että noihin aikoihin verkkojen kaupallinen avaaminen on mahdollista”, Liinamaa toteaa.

 

Teksti: Heidi Hahtola
Kuvat: Juha Sarkkinen

 

Lisätietoa:

5G tutkimus Oulun yliopiston Center for Wireless Communication –tutkimuskeskuksessa

 

Lue myös:

Maailman ensimmäinen teollisen internetin ja 5G-ratkaisujen kehitysympäristö Ouluun

Langattomasta tietoliikenneteknologiasta uusia menestystarinoita

Viimeksi päivitetty: 9.11.2016