ERG-satelliitti selvittämään magneettimyrskyjen vaikutusta otsoniin

Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio (SGO) on mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa pyritään selvittämään sykkivien revontulten syntymekanismia ja vaikutusta yläilmakehän otsoniin. ERG -tutkimussatelliitti  (Exploration of energization and Radiation in Geospace) laukaistiin onnistuneesti matkaan tänään iltapäivällä Japanista.

SGO:n ja japanilaisen Nagoyan yliopiston tutkijat ovat todenneet tuoreessa tutkimuksessaan, että sykkiviin revontuliin liittyvät suurenergiset hiukkaset voivat mahdollisesti aiheuttaa merkittävää otsonituhoa yläilmakehässä.

ERG-satelliitti tutkii Maan säteilyvyöhykkeiden suurenergisiä hiukkasia ja niiden käyttäytymistä magneettisten myrskyjen aikana. SGO vastaa tutkimuksessa maanpintamittauksista pohjoisen Skandinavian alueella sekä satelliittihavaintoihin liittyvien ilmakehävaikutusten mallinnuksesta. Tutkimukseen liittyen japanilainen Nagoyan yliopisto ja SGO ovat sijoittaneet Sodankylään uuden 100 kuvaa sekunnissa kuvaavan  revontulikameran tutkimuksia varten. Tutkimuksessa on mukana myös Ilmatieteen laitos.

ERG https://ergsc.isee.nagoya-u.ac.jp/project/index.shtml.en

http://global.jaxa.jp/projects/rockets/epsilon/

http://blog.sgo.fi/

kuva: ERG project

Viimeksi päivitetty: 20.12.2016