Apulaisprofessori Jouni-Matti Kuukkaselle historiografian teorian kirjallisuuspalkinto

Jouni-Matti Kuukkasen monografia Postnarrativist Philosophy of Historiography (Palgrave, 2015) on saanut kansainvälisen historiografian teorian kirjallisuuspalkinnon ICHTH Book Prize for The History and Theory of Historiography. Palkinto myönnettiin parhaasta monografiasta historiografian filosofian alalta vuonna 2016. Jouni-Matti Kuukkanen on Oulun yliopiston Centre for Philosophical Studies of History -keskuksen apulaisprofessori.

Kilpailuun hyväksyttiin ehdokkaaksi 17 teosta. Kilpailun tuomaristo etsi teoksista teoreettisia ja metodologisia uutuuksia sekä muunlaista omaperäisyyttä. Arviointiin osallistui loppuvaiheessa ICHTH:n kolmihenkisen tuomariston lisäksi myös ulkopuolinen asiantuntija.

Tuomariston mukaan Kuukkasen voittajaksi valitussa kirjassa uudet ja keskustelua määrittävät väitteet yhdistyvät filosofisiin ja historiografisiin analyyseihin. Kuukkasen kirjaa kiitettiin sen kristallinkirkkaasta tyylistä ja diskursiivisuudesta. Kuukkanen lähtee Hayden Whiten ja Frank Ankersmitin kehittämistä narrativistisista filosofioista ja punnitsee niiden hyvät ja huonot puolet viimeaikaisten filosofisten ja historiografisten keskustelujen valossa. Kuukkasen mukaan narrativismilla on ollut merkittävä vaikutus historiografian teoriaan, mutta hän väittää myös, että nyt on hyvä syy siirtyä siitä eteenpäin postnarrativismiin. Nojautumalla rationaalisuuden käsitteeseen kirja pyrkii löytämään tavan perustella historiantulkintoja ajautumatta sen enempää absolutistisiin totuusarvostelmiin kuin relativistiseen postmodernismiin. 

Tuomariston mukaan Kuukkasen kirjasta tulee luultavasti tulevien historiografian filosofiaa koskevien keskustelujen lähtökohta, sillä se tarjoaa mestarillisen perusanalyysin niistä kysymyksistä ja reiteistä, joiden kautta nykytilaan on tultu.

ICHTH (International Commission for the History and Theory of Historiography) on kansainvälinen historiografian alan järjestö. Voittoa tuottamaton järjestö tuo yhteen tutkijoita, jotka tutkivat ja opettavat historiaa ja historiografian teoriaa.

Viimeksi päivitetty: 18.1.2017