Datan kutistaja

Nimi: Susanna Pirttikangas

Opinnot: Tekniikan tohtori, tietotekniikka; filosofian maisteri, matematiikka.

Nyt: Tutkija, Oulun yliopiston Jokapaikan tietotekniikka -tutkimusyksikkö. Tehnyt tutkijavierailuja Tokioon ja Pekingiin.

Vedän tutkimusyksikkömme data-analyysitiimiä. Tiimini tutkii, miten Oulun kaupunkialueen infrastruktuurista, säästä, ihmisistä ja liikenteestä kerättyä dataa voidaan hyödyntää ja käsitellä nopeasti sekä luotettavasti. Työni on monipuolista. Valmistelen hankkeita tutkimusyksikölleni, opetan ja ohjaan lopputöitä. Toimin aktiivisesti kansainvälisessä tutkijayhteisössä ja osallistun tiedekuntani tutkimuksen ja opetuksen kehittämiseen. Iltaisin opiskelen pedagogisia opintoja sen minkä ehdin.

Lähdekoodin kätyri

Opettelin kymmenvuotiaana BASIC-ohjelmointikielen isoveljeni Mikrobitti-lehdistä. Perheessäni oli Spectravideon SVI-328-tietokone, ja siinä oli pelejä, yksinkertaisia, kuten 1980-luvun tietokonepelit nyt ovat. Pelit ovat helppoja kohteita koodausharjoituksille. Uteliaana tyttönä kokeilin, tein ja opin. Olen aina ollut kiinnostunut siitä, mitä laitteiden sisällä on ja miten ne toimivat. Myös matematiikka on aina ollut lähellä sydäntäni. Lopulta valitsin matematiikan paitsi järjen myös tunteen avulla: en uskonut voivani olla onnellinen, ellen saisi ratkoa haastavia ongelmia.

Kaupunkidatan ymmärtäjä

Kehitämme yhteistyössä yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa tilannetietoisia analyysejä kuljettajan käyttäytymisen arvioimiseksi, malleja tien pinnan kitkan ennustamiseksi ja tutkimme, miten ja missä massadatatieto kannattaa analysoida ja hallita. Tietoa fuusioidaan monesta eri lähteestä. Oulun kaupungin liikennevalojärjestelmän ansiosta jokaisesta liikennevalosta saadaan tieto, mitä väriä mikäkin valo milloinkin näyttää. Merikoskenkadulle, Oulun paikallisbussiliikenteen vilkkaaseen keskittymään, on asennettu laser-antureita, jotka mittaavat ajoneuvojen välisiä etäisyyksiä ja lumen määrää tiellä. Bussien kylkeen kiinnitetyillä optisilla antureilla voidaan kerätä tien pinnalta suoraan arvokasta kitkatietoa. Analyysejä voidaan käyttää joukkoliikenteen sujuvoittamiseen, tieliikenteen turvallisuuden lisäämiseen tai liikenneverkon tehokkuuden parantamiseen.

Jos saisin päättää, tietotekniikka olisi paljon pienemmässä roolissa ihmisten elämässä.

Tekniikan häivyttäjä

Jokapaikan tietotekniikka tarkoittaa huomaamattomasti toimivaa, ympäristöönsä sulautuvaa ja kaikkialla olevaa tietotekniikkaa. Tutkimusyksikössäni kehitetäänkin uudenlaisia tapoja kommunikoida laitteiden kanssa. Matka sellaiseen maailmaan on vielä kesken. Dataan perustuvien palvelujen taso riippuu datan laadusta ja luotettavuudesta. Päätelmien tekeminen datan perusteella vaatii erityistietoa sovellusalueesta sekä innovatiivisia ideoita ja ihmisiä kehittämään uusia toimintatapoja ja menetelmiä.

Asenteet kuntoon

Saatan keskustella tyttäreni kanssa samankaltaisista asioista, joihin tutustuin matematiikan yliopisto-opinnoissani, esimerkiksi logiikasta ja paradokseista. Asioista, jotka kiinnostavat lasta synnynnäisesti. Tytöt ja pojat ovat ihan samalla tavalla kiinnostuneita matikasta, fysiikasta ja siitä, miten asiat toimivat. Kannattaa miettiä, haluaako sellaista ajattelutapaa vahvistaa vai heikentää. Omaa tytärtäni kasvatan uskaltamaan mitä vain. Haaveilemaan juuri siitä, mistä haluaa. En kuitenkaan halua korostaa sukupuolta liikaa. Tasa-arvo kuuluu kaikille, eikä se toteudu toisen sukupuolen kustannuksella.

Alkuperäinen teksti: Anni Kemppainen, Vapa Media. Tarina on julkaistu alunperin osana CSC:n Täydellinen yhtälö -kampanjaa.

Viimeksi päivitetty: 30.3.2017