Joka neljännellä urheilijalla syömishäiriökäyttäytymistä

Joka neljännellä aikuisella urheilijalla ja joka viidennellä nuorella urheilijalla esiintyy syömishäiriökäyttäytymistä, selviää ODL Liikuntaklinikan ja Oulun yliopiston tekemästä kansainvälisestä kirjallisuuskatsauksesta.

Syömishäiriökäyttäytymistä esiintyy yhtä paljon miehillä ja naisilla. Yleisimpiä oireita ovat ahmiminen, liikkuminen laihduttamistarkoituksessa ja ruokavalion rajoittaminen. Painoluokkalajien urheilijoilla esiintyy eniten syömishäiriökäyttäytymistä. Vähiten syömishäiriökäyttäytymistä on palloilulajien urheilijoilla.

Syömishäiriökäyttäytyminen voi johtaa varsinaiseen syömishäiriöön sekä heikentää urheilijan suorituskykyä ja terveyttä. Siksi on tärkeää, että valmentajat arvioisivat valmennettaviensa syömiskäyttäytymistä ja tunnistaisivat mahdollisia syömishäiriöoireita. Varhaisella puuttumisella syömishäiriöoireiluun voidaan katkaista oireilun kehittyminen varsinaiseksi syömishäiriöksi ja pelastaa parhaassa tapauksessa urheilijan ura.
Julkaisu:

Poikkimäki Teemu, Rantala Erik, Nurkkala Marjukka, Keisala Joni, Korpelainen Raija & Vanhala Marja. Eri-ikäisten urheilijoiden syömishäiriökäyttäytyminen lajiluokittain ­− kirjallisuuskatsaus. Liikunta ja Tiede 8.6.2017

 

Viimeksi päivitetty: 9.6.2017