Keikan aikana yleisön fiiliksiä seurataan antureilla aivosähkökäyriä ja muita psykofysiologisia reaktioita mittaamalla. Kasvolihaksista tutkitaan tunnetiloja sensoreilla, ja esimerkiksi hymyilyä tai kurtistamista tarkkaillaan. Lisäksi osallistujien käyttäjäkokemusta kartoitetaan kysymyksillä. Samalla VR-teknologian toimivuutta testataan käyttäjän näkökulmasta. Laitteiden on raportoitu esimerkiksi aiheuttavan pään- ja silmäsärkyä tai huonovointisuutta, cyber sicknessiä, ja ennen laajaa kaupallistamista terveysvaikutukset on selvitettävä.
Tarkoituksena on verrata virtuaalista konserttielämystä tavallisempiin keinoihin osallistua etäkonserttiin esimerkiksi mobiililaitteesta katsomalla, jolloin elämys on vain kaksiulotteinen. Kuinka erilainen pitkäkestoinen live-elämys oikeastaan on virtuaalisena? Tuloksia voidaan hyödyntää virtuaalisten etätapahtumien kehittämiseen ja konserttikokemusten parantamiseen.
Amorphis-keikkatutkimus on erinomainen esimerkki ihmistieteiden ja teknisten tieteiden monitieteellisestä yhteistyöstä Oulun yliopistossa. Mukana ovat tutkimusryhmät Center for Ubiquitous Computing ja Interact Research Unit sekä LeaForum-ihmislaboratorio, jonka huipputeknologialla tutkitaan vuorovaikutusta ja ihmisiä muuttuvassa maailmassa.
Virtuaalikeikasta valmistuu tieteellisiä artikkeleita ja lopputöinä neljä pro gradua vuoden 2018 aikana.
Keikan toteuttamisessa on mukana Elisa-operaattori, ja illan kulkua voi seurata somessa: #amorphis360 #UniOulu #unioulurocks #arcticattitude
Vapaaehtoisia kutsutaan koehenkilöiksi!
Keikalle osallistutaan etänä Oulun yliopiston Leaf-laboratoriossa Oculus ja HTC-Vive VR virtuaalitodellisuuslaseilla sekä puhelimilla (Amorphiksen kitaristi Esa Holopainen esittelee miten).
Ilmoittaudu Antti Siipolle (antti.siipo(a)oulu.fi) 30 ensimmäistä mahtuu mukaan!
Lisätietoja: Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta
Center for Ubiquitous Computing Tutkijatohtori Matti Pouke, p. 040 546 0916, Matti.Pouke(a)oulu.fi
Interact Research Unit Yliopisto-opettaja Mikko Rajanen Mikko.Rajanen(a)oulu.fi
Viimeksi päivitetty: 25.9.2017