Lääketieteelliset alat siirtyvät yhteisvalintaan

Lääketieteelliset alat siirtyvät yhteisvalintaan vuoden 2018 opiskelijavalinnassa. Yhteisvalintaan siirrytään siten, että lääketieteen hakukohteet ovat omassa yhteisvalinnassa ja hammaslääketieteen hakukohteet omassaan. Eläinlääketiede on mukana valintayhteistyössä.

Hakija voi hakea korkeakoulujen yhteishaussa vain joko lääketieteen, hammaslääketieteen tai eläinlääketieteen hakukohteisiin. Hakijalle annetaan valinnassa yksi ensisijaisuuspiste lääketieteen tai hammaslääketieteen hakukohteissa. Ensisijaisuuspiste annetaan vain ensimmäiseksi hakutoiveeksi asetettuun lääketieteen tai hammaslääketieteen hakukohteeseen.

Lääketieteelliset alat ovat tehneet valintayhteistyötä jo pitkän aikaa, ja yhteisvalintaan siirtyminen on osa valintayhteistyön tiivistämistä ja alan opiskelijavalintojen kehittämistä. Lääketieteellisten alojen valintayhteistyön kehittäminen on myös osa opetus- ja kulttuuriministeriön Opiskelijavalintojen uudistaminen -kärkihanketta.

Lääketieteellisille aloille oli vuoden 2017 korkeakoulujen yhteishaussa yhteensä 9435 hakijaa, joista noin 90 prosenttia oli ensisijaisia hakijoita. Aloituspaikkoja lääketieteen yhteisvalinnassa keväällä 2018 on yhteensä 735, hammaslääketieteessä 180 ja eläinlääketieteessä 68.

”Yhteisvalinnassa kilpailu tiedekuntien kesken kiristyy, kun opiskelijat valitsevat viidestä hakukohteesta”, sanoo valtakunnallisen valintatoimikunnan puheenjohtaja, dekaani Kyösti Oikarinen.

"Valinnan perusteena vaikuttaa paikkakunta, mutta entistä enemmän myös se, millainen maine tiedekunnalla on. Oulu on profiloitunut ICT-terveysasioissa ja hyvässä kliinisessä opetuksessa. Jatkossa tulee varmistaa, että kaikki saavat hyvät valmiudet perusterveydenhuollon tehtäviin. Koko kaupungin vetovoima ratkaisee myös, miten paljon hyviä hakijoita yliopisto saa."

Yhteisvalinnassa ovat mukana Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto. Yliopistot julkaisevat lääketieteellisten alojen valintaperusteita 18.10. alkaen Opintopolku.fi -palvelussa.

Lääketieteellisten alojen yhteisvalintaa koordinoi Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta.

Viimeksi päivitetty: 18.10.2017