Chain Antimicrobials Oy:lle pääomasijoitus variksenmarjasta löytyneiden mikrobien kasvua estävien peptidien kehitykseen

Tutkimuslähtöinen startup-yritys Chain Antimicrobials Oy sai pääomasijoituksen Butterfly Ventures:lta. Yritys kehittää lääkinnällisiä laitteita, jotka on päällystetty infektioita vähentävillä peptideillä.

Tutkijat Tejesvi Mysore ja Anna Maria Pirttilä Ekologian ja Genetiikan tutkimusyksiköstä löysivät variksenmarjasta uusia niin sanottuja antimikrobiaalisia peptidejä, jotka estävät mikrobien kasvua. Peptidit ovat pieniä proteiinien pätkiä, joita vastaan bakteerien ei tiedetä kehittävän vastustuskykyä, kuten tänä päivänä käytössä olevien antibioottien kohdalla tapahtuu.

Löydetyt peptidit tehoavat useisiin eri bakteeri- ja homelajeihin, kuten E. coli- and Candida spp.-mikrobeihin. Ne yleisiä infektioiden aiheuttajia sairaaloissa esimerkiksi virtsakatetrien käytön yhteydessä.

Yritys keskittyy aluksi kehittämään antimikrobiaalisilla peptideillä päällystettyjä katetreja. Riski saada bakteeri-infektio nykyisten katetrien käytöstä lisääntyy eksponentiaalisesti riippuen siitä, kuinka kauan niitä käytetään. Jos katetria käytetään viikon ajan, joka neljäs potilas saa infektion. Riski kasvaa jopa 100 prosenttiin, jos katetria käytetään yli 30 päivää.

Peptidejä kehitettiin vuosina 2015-2016 Tekesin TUTLI-rahoitteisessa projektissa. TUTLI-rahoitus tähtää uuden tutkimuslähtöisen liiketoiminnan synnyttämiseen.

Oulun yliopisto on yrityksessä osaomistajana. Yliopisto aloitti peptidien patentoinnin ja sai yrityksestä osakkeita patenttioikeuksia vastaan.

Viimeksi päivitetty: 15.12.2017