Kuinka kekseliäitä me oltiin vuonna 2017?

Oulun yliopistolle ilmoitettiin vuonna 2017 47 keksinnöstä. Luku kasvoi muutamalla edellisestä vuodesta. Se on kuitenkin selvästi alle keskiarvon (60), kun katsotaan tilastoja vuosilta 2000-2017. Muutosta ei voi selittää millään yksittäisellä tekijällä. Keksintöjen tekemiseen voivat vaikuttaa muun muassa yrityslähtöisten tutkimushankkeiden määrä ja luonne sekä henkilömuutokset.

Tyypillinen keksijämme on miespuolinen tutkija tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta, sillä 66 prosenttia keksinnöistä tehtiin kyseisessä yksikössä. Vain 10 naista löytyy keksintöjen takaa, kun taas miehiä oli 61. Ahkerin keksijä teki 7 eri omaan tutkimusaiheeseensa liittyvää keksintöä.

Vuosien varrella Oulun yliopisto on lähtenyt patentoimaan 85 eri keksintöä. Vuonna 2017 yliopisto jätti 9 prioriteettipatenttihakemusta (=ensimmäinen hakemus kyseisestä keksinnöstä). Osa keksinnöistä puolestaan siirrettiin yrityksille, jotka lähtivät patentoimaan niitä.

Oulun yliopiston patenttisalkku koostui vuoden lopussa 33 patenttiperheestä, joiden patentit ovat voimassa tai patenttihakemukset vireillä. Niistä osa on lisensoitu, osaa kehitetään eteenpäin esimerkiksi Tekesin TUTLI-rahoitteisissa projekteissa ja osalle etsitään parhaillaan kaupallistamisreittiä.

Tutkimuslähtöisiä yrityksiä syntyy yleensä 3-5 vuodessa. Vuonna 2017 niitä perustettiin kolme. Cerenion Oy kehittää tehohoidossa käytettävää menetelmää aivojen toiminnan mittaamiseksi. Chain Antimicrobials Oy hyödyntää variksenmarjasta löydettyjä pieniä proteiinin osia, peptidejä, virtsatieinfektioiden estämiseen päällystämällä niillä katetreja. Sensmet Oy on kehittänyt laitteen, jolla voi mitata metallipitoisuuksia reaaliaikaisesti esimerkiksi jätevesistä.

Voit lukea lisää Oulun yliopiston keksinnöistä ja startup-yrityksistä osoitteesta: http://www.oulu.fi/yliopisto/keksinnot

Viimeksi päivitetty: 11.1.2018