Matti Latva-aho

Tekniikan tohtori

Akatemiaprofessori, Tietoliikennetekniikan professori

Yhteensä 352 vertaisarvioitua julkaisua kansainvälisissä lehdissä. Julkaisujen yhteenlaskettu siteerausmäärä 3311, joista eniten siteerattu julkaisu 206. Julkaisujen h-indeksi on 28.00. (Scopus)

Biografia

Matti Latva-aho on langattoman tietoliikenteen kansainvälisesti arvostettu tutkija. Suomen Akatemia on valinnut hänet akatemiaprofessoriksi kaudelle 2017 – 2021. Langattomat tietoliikennejärjestelmät ja tietoverkot ovat jo nyt yhteiskunnan toimivuuden kivijalkoja ja niiden merkitys lisääntyy koko ajan. Langattomien tietoliikenneverkkojen kapasiteettia rajoittaa perimmiltään rajallisesti käytettävissä oleva taajuuskaista. Uusia taajuuskaistoja mobiiliin tietoliikenteeseen on luvassa vain nykyistä huomattavasti suuremmilla taajuuksilla. Tämä aiheuttaa suuria muutoksia siihen, miten tulevaisuuden langattomat radiojärjestelmät pitäisi suunnitella ja optimoida. Latva-ahon tutkimuksella luodaan ymmärrystä siihen, miten tulevaisuuden langattomien järjestelmien suunnittelukriteeristö muuttuu, ja millaisia siirtoteknisiä ja lähetin-vastaanotin-ratkaisuja niissä pitäisi käyttää.

Matti Latva-aho on suorittanut tutkintonsa ja väitellyt tekniikan tohtoriksi Oulun yliopistossa vuonna 1998. Latva-aho on työskennellyt tietoliikenteen tutkimuksen parissa Oulun yliopistossa 1990-luvun alkuvuosista lähtien. Tietoliikennetekniikan professoriksi hänet nimitettiin vuonna 2000. Vuosina 1998–2006 hän toimi alansa tutkimukseen keskittyvän Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications -tutkimuskeskuksen johtajana. Nykyisin hän on johtaa samassa keskuksessa toimivaa Radioteknologiat-tutkimusryhmää.

Tutkimusaiheet

Langaton tietoliikenne, 5G ja uudemmat radioteknologiat

Merkittävät palkinnot

• Kaiteran rahaston tunnustuspalkinto 2016