Verkossa toimiva taulukkomuotoinen tekoälytyökalu tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kehittää organisaation osaamispohjaa ja liiketoimintamahdollisuuksia. Yksittäisten yritysten lisäksi menetelmän avulla voidaan kartoittaa kansallista osaamispohjaa ja löytää laajempia kehityskohteita osaamispohjan ja kilpailukyvyn edistämiseen.
Tutkija Susanna Pirttikankaan vetämä työryhmä koostui tutkimusorganisaatioista, yrityksistä ja julkisista toimijoista. Työryhmä on osa Työ- ja elinkeinoministeriön Tekoälyohjelman tekoälykiihdyttämön toimintaa.
Tekoälytyökalu on saatavilla syksyllä 2018 ja tulee täydentämään VTT:n digikypsyystestiä.
Tekoälynatiiveja yrityksiä vasta vähän
Tekoäly laajana monitieteisenä ja yhteiskunnan osa-alueita käsittelevänä muutosvoimana liittyy olennaisesti yhä kehittyvään toimintojen ja palveluiden kiihtyvällä vauhdilla etenevään automatisointiin. Tekoälyteknologiat kuuluvat innovaatioihin ja teknologioihin, joiden odotetaan tuottavan talouden kasvua pitkällä aikavälillä.
Suomalaisista yrityksistä noin 3% on ns. tekoälynatiiveja yrityksiä. Tällaiset yritykset kokevat tekoälyn osaksi identiteettiään ja organisaatio on rakennettu tukemaan tekoälyn kehitystyötä.
Tekoälytyökalusta tarkemmin Digibarometrissa 2018 (s. 10)
Viimeksi päivitetty: 6.6.2018