Mittava EU-rahoitus veri- ja imusuonitutkimukseen

Oulun yliopiston professori Lauri Eklund ja tohtoriopiskelija Prateek Singh ovat eurooppalaisten yhteistyökumppaneidensa kanssa saaneet yhteensä lähes 3,8 miljoonan euron rahoituksen H2020-MSCA-ITN -ohjelmasta veri- ja imusuoniperäisten epämuodostumien tutkimiseen.

V.A. Cure -nimisen projektin tavoitteena on oppia ymmärtämään epämuodostumien syntymekanismeja ja kehittää tautiin soveltuvia uusia hoitoja sekä kouluttaa tohtoritasoisia asiantuntijoita verisuonibiologian alalla.

Veri- ja imusuoniperäiset epämuodostumat ovat synnynnäisiä, usein somaattisten mutaatioiden aiheuttamia kroonisia sairauksia, ja ne voivat aiheuttaa monenlaista haittaa kuten kipua, toiminnallisia rajoitteita ja pahimmillaan jopa äkkikuoleman. Tehokasta hoitomuotoa ei vielä ole olemassa. 

Projektissa on mukana seitsemän yliopistollista tutkimusyksikköä ja viisi yrityskumppania eri puolilta Eurooppaa. Tavoitteena on tunnistaa veri- ja imusuoniperäisten epämuodostumien syntyyn liittyviä geenejä, analysoida epämuodostumien taustalla vaikuttavia molekyyli- ja kudostason mekanismeja ja testata mahdollisia uusia hoitomuotoja erilaisissa koeasetelmissa.  

”Tutkimus auttaa ymmärtämään epämuodostumien lisäksi myös muita verisuonistosta riippuvia sairauksia kuten diabeteksen komplikaatioita sekä syöpäkasvaimen kasvua ja leviämistä”, Singh ja Eklund kertovat. 

Professori Lauri Eklundin tutkimusryhmän tavoitteena on tunnistaa veri- ja imusuoniperäisten epämuodostumien syntyyn johtavia molekyyli- ja solutason tapahtumia ja kehittää malleja, joissa uusia lääkinnällisiä menetelmiä voidaan testata.

Prateek Singhin perustama tutkimuslähtöinen startup yritys, FinnAdvance, on mukana projektissa kehittämässä mikrofluidistiikkaan perustuvaa siruteknologiaa, jonka avulla voidaan tutkia suonistorakenteiden muodostukseen liittyviä tekijöitä ja testata lääkeaineita. Siruteknologian etuja ovat nopeus, muokattavuus ja eettisyys, koska se voi korvata eläinkokeilla tehtävää tutkimusta. Singhin johtama FinnAdvance on yksi alan asiantuntijoita maailmassa. 

Lisätietoja:

Lauri Eklund
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta, Biocenter Oulu
Oulun yliopisto
Puh. 029 448 6073
lauri.eklund(at)oulu.fi

Prateek Singh
Puh. 0406537049
science(at)finnadvance.com
https://www.finnadvance.fi

Lisätietoa rahoittajasta: Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Networks

 

Viimeksi päivitetty: 5.7.2018