Oulun yliopisto piti asemansa maailman 300 parhaan joukossa

Tämän vuoden Times Higher Education –ranking 2019 sijoittaa Oulun yliopiston edellisvuoden tapaan sijavälille 251-300 maailman parhaimpien yliopistojen joukossa. Arvostettu THE-ranking arvioi ja laittoi järjestykseen tänä vuonna yhteensä 1258 parasta yliopistoa ympäri maailmaa. Kaikkiaan maailmalla toimii n. 15 000 yliopistoa.

Oulun yliopiston arviointipisteet nousivat koulutuksen, tutkimuksen ja kansainvälisyyden osalta, mutta laskivat hieman viittausten ja yritysrahoituksen osalta. Suomalaisyliopistoja THE-rankinglistalle nousi tänä vuonna yhdeksän. Niiden joukossa Oulun yliopiston sijoitus oli viime vuoden tapaan neljäs.

Times Higher Education –rankingin 2019 kärkisijoja hallitsivat entiseen tapaan Ison-Britannian ja Yhdysvaltain yliopistot. Kärkisijan vei Oxfordin yliopisto (GB), jota seurasivat Cambridgen yliopisto (GB), Stanfordin yliopisto (USA) ja Massachusettsin teknillinen korkeakoulu (USA).  .

THE-rankingissa opetuksen, tutkimuksen ja julkaisusitaatioiden painoarvo on kunkin 30 %. Kansainvälistymiselle annetaan painoarvo 7,5% ja ulkoiselle rahoitukselle 2,5%. Opetukseen sisältyy opetusmaine muiden silmissä, akateemisen henkilöstön suhde opettajien määrään, tohtorin tutkinnot suhteutettuna alempiin tutkintoihin ja akateemiseen henkilöstöön sekä tulot suhteutettuna akateemisen henkilöstön määrään. Tutkimuksessa painaa erityisesti sen maine sekä lisäksi julkaisut ja tutkimusrahoitus.

THE julkaisi tämän vuoden ensimmäisen tieteenalakohtaisen vertailun 17. lokakuuta. Siinä THE on laittanut järjestykseen maailman noin 400-600 parasta yliopistoa kauppa- ja taloustieteissä, kasvatustieteissä, yhteiskuntatieteissä ja oikeustieteissä.

Tieteenalavertailussa Oulun yliopiston kauppa- ja taloustieteet sijoittuvat sijavälille 201-250. Suomalaisyliopistoista Oulun yliopisto sijoittui kakkoseksi Aalto-yliopiston jälkeen.

Myös kasvatustieteissä Oulun yliopisto nousi 250 parhaan yliopiston joukkoon. Oulun yliopiston kasvatustieteiden selkeä vahvuus oli viittausten määrä.

Times Higher Education -tieteenalavertailussa painotettiin opetusta, tutkimusta sekä viittauksia julkaisuihin. Lisäksi arvioitiin ulkoista rahoitusta ja kansainvälisyyttä sekä tutkimuksen kansainvälistä mainetta.

Times Higher Education – World University Rankings 2019

Viimeksi päivitetty: 19.10.2018