Ohjelmistotuotannon tilauskoulutus Kiinassa alkoi – tutkimusyhteistyötä suunnitellaan

Oulun yliopiston ja Nanjing Institute of Technologyn yhteinen ohjelmistotuotannon kandidaattiohjelma on käynnistynyt. Korkeakoulut allekirjoittivat syyskuussa aiesopimuksen tutkimusyhteistyöstä. Professori Markku Oivo on tyytyväinen hankkeen etenemiseen: “Töitä on tehty kovasti, ja positiivisessa hengessä mennään.”


Yhteistyö Nanjing Institute of Technologyn kanssa syvenee. Syyskuisella Kiinan matkallaan rehtori Jouko Niinimäki allekirjoitti aiesopimuksen tutkimusyhteistyöstä. Nanjingissa on investoitu tulevaisuuteen: uusi tutkimus-, koulutus- ja kokouskeskus palvelee opiskelijoita, tutkijoita ja vierailijoita.  

“Oulun yliopistolla on jo eräs yhteinen hanke rahoitushakuvaiheessa. Nyt tarvitaan tutkimusryhmiä ja ihmisiä, jotka vievät hommia käytännössä eteenpäin”, kertoo professori Markku Oivo.  

 


Oulun yliopiston ja Nanjing Institute of Technologyn ohjelmistotuotannon kandidaattiohjelmassa aloitti tänä syksynä 93 kiinalaisopiskelijaa. Suunnitelmissa on yhteensä neljä kandidaattiohjelmaa tutkimusyhteistyön lisäksi. Markku Oivo ja Jouni Markkula pitivät aloitusluennot henkilökohtaisesti.


“Ohjelma on aivan uusi, joten oli vaikea sanoa etukäteen, miten paljon se herättää hakijoiden kiinnostusta,” Oivo toteaa.

Häntä ilahduttaa hakijoiden taso: kiinalainen koulutusjärjestelmä pisteyttää opiskelijat eri tasoille, ja kaikki koulutukseen hyväksytyt hakijat olivat korkeimmalta tasolta.

Oulun yliopisto tuottaa NJIT:n ohjelmistotuotannon koulutuksessa noin puolet kursseista. Opinnot täyttävät kummankin korkeakoulun vaatimukset. Oulun yliopiston opettajat käyvät Nanjingissa parin viikon intensiivijaksoilla. Heillä on Kiinassa vastinpariopettajat, jotka vierailevat Oulun yliopistossa ennen kursseja. Nanjinglaiset opettajat järjestävät harjoitukset ja käytännön asiat.  

 


Ohjelmistotuotannon osaajien lisäksi Kiinaan matkaa englannin kielen opettajia Oulun yliopistosta. Oivo näkee tilauskoulutuksen mahdollisuutena kehittää opetusta.  

“Digitalisoinnissa ja etäopetuksessa kummankin korkeakoulun on panostettava opetuksen laatuun. Meillä ei ole ollut aiemmin näin laajaa tilauskoulutusta, joten haasteita kielen ja kulttuurin kanssa voi ilmetä.”

Oivon mukaan yhteistyö NJIT:n kanssa on sujunut mainiosti. Kaikki on järjestynyt ja sujunut hyvässä hengessä, vaikka käytännön asiat ovatkin työllistäneet paljon.  

“Pitkän tähtäimen suunnitelmana meillä on saada hyviä maisteriopiskelijoita ja monipuolistaa tutkija- ja opiskelijavaihtoa. Tutkimusyhteistyö yritysten kanssa on eräs mahdollisuus. Väylä on nyt saatu auki.”  

Nanjing Institute of Technologyn rehtorin delegaatio on tulossa lokakuussa vastavierailulle Oulun yliopistoon.  

 

Kuvissa: Oulun yliopiston edustajat matkustivat Kiinaan syyskuussa.

 

Lue lisää: Oulun yliopisto vie Kiinaan ohjelmistotuotannon kandidaattiohjelman

 

Viimeksi päivitetty: 28.9.2018