Tiedebrunssit 2019

Sunnuntai, helmikuu 17, 2019 - Sunnuntai, toukokuu 19, 2019

Maistuisiko annos tiedettä brunssin kera? Tiedekeskus Tietomaa ja Oulun yliopisto aloittavat uudenlaisen yhteistyön, Tiedebrunssit Tietomaassa. Tammikuusta toukokuuhun kerran kuukaudessa sunnuntaisin Oulun yliopiston tutkijat eri aloilta esittelevät tutkimustaan yleistajuisesti Tietomaan uudistetussa tiedekahvilassa.

Brunssi on tarjolla klo 11-15 ja sen hinta on 19 euroa. Tiede-esitykset alkavat klo 12.30 ja kestävät noin puoli tuntia. Yleisöllä on mahdollisuus tehdä kysymyksiä ja jututtaa tutkijoita. Esitysten seuraaminen edellyttää brunssille osallistumista.

27.1. Kuinka kylmä vaikuttaa terveyteen

Ilmaston muuttuessa ääri-ilmiöt lisääntyvät. Yliopistotutkija Tiina Ikäheimo valottaa, miten kylmä vaikuttaa ihmisen kehoon ja terveyteen.

17.2. Pohjavesi – veden kiertokulun näkymätön osa ja juomavetemme tärkeä lähde

Tutkijatohtori Pekka Rossi kertoo maanalaisten vesien eli pohjavesien roolista luonnossa ja kuinka uusimmat menetelmät voivat tuottaa uutta tietoa pohjavedestä ympärillämme. Rossi käsittelee myös pohjaveden tärkeää roolia juomavetenä Suomessa.

17.3. Unen merkitys aivoille

Unella on tärkeä merkitys aivojen hyvinvoinnille. Kliininen opettaja Vesa Kiviniemi kertoo unen vaikutuksista aivoihin sekä aivojen puhdistusjärjestelmästä, joka aktivoituu erityisesti unen aikana. Hän esittelee myös glymfaattisen järjestelmän yhteyttä sairauksiin.

14.4. Lapin kaivoskiistat ja niiden hallinta

Lapin kaivoskiistojen taustalla ei ole kyse välittömistä intressiristiriidoista, vaan niiden tausta on paljon monimutkaisempi. Professori Vesa-Pekka Herva kertoo pohjoisen Fennoskandian nykyiseen kaivostoimintaan liittyvien ristiriitojen historiallisista juurista ja kaivostoiminnan kulttuurisista vaikutuksista pitkällä aikavälillä.

19.5. Myytti hiljaisista suomalaisista murtuu

Me hiljaisina pidetyt suomalaiset emme olekaan muista poikkeava kansakunta, kuten olemme luulleet. Olemme vain luoneet omat tapamme reagoida keskustelun hiljaisiin hetkiin. Tutkijatohtori Anna Vatanen kertoo, kuinka suomalaisten toiminnan ymmärtäminen vaikkapa liike-elämän tilanteissa voi edesauttaa kulttuurien välistä vuorovaikutusta

Lisää kalenteriin

Tapahtuman sijainti