Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa

Keskiviikko, maaliskuu 20, 2019

Oulun kaupunginkirjastossa avataan Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -valokuvanäyttely keskiviikkona 20.3. kello 15–17. Näyttely on osa Sata suomalaista kielellistä elämäkertaa -tutkimushanketta. Valokuvat ovat esillä 25.4. saakka.

Näyttelyn taustalla olevassa tutkimushankkeessa on kerätty haastatteluin eri puolilla Suomea asuvien ihmisten kielellisiä elämäkertoja. Nuorin haastatelluista on 6-vuotias ja vanhin 104-vuotias. Joukossa on koululaisia, opiskelijoita, eri ammateissa työskenteleviä ja eläkeläisiä. Haastateltavien äidinkielet ovat moninaisia: mukana on suomen ja ruotsin lisäksi myös esimerkiksi saamea ja karjalaa puhuvia sekä maahanmuuttajia.

Haastattelijoina on ollut etupäässä yliopisto-opiskelijoita Oulun lisäksi Helsingistä, Joensuusta, Tampereelta ja Turusta. Haastatteluissa on keskusteltu muun muassa haastateltavan elämänvaiheista ja eri kielimuotoja koskevista havainnoista.

Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa on kerätty tutkimusaineistoa eri tieteenalojen tarpeisiin. Tiedettä ja taidetta on yhdistetty niin, että osa haastateltavista on valokuvattu. Nämä valokuvat ovat nähtävillä nyt avautuvassa näyttelyssä, ja ne on ottanut valokuvaaja Sakari Röyskö.

Näyttelyn avajaisissa puheenvuoron käyttää kolme tutkijaa. Hankkeen johtaja, emeritaprofessori Pirkko Nuolijärvi (HY) kertoo 1950-luvulla syntyneiden kielestä. Hankkeen toinen johtaja, dosentti Hanna Lappalainen (HY) puhuu niin sanotun -passiivin käytöstä. Oikeudesta omaan kieleen puhuu hankkeen isä, emeritusprofessori Heikki Paunonen Tampereen yliopistosta. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Lisätietoja:

Yliopistonlehtori Niina Kunnas, niina.kunnas@oulu.fi, p. 0294 48 3476. Hankkeen kotisivu https://blogs.helsinki.fi/100suomalaista/

Lisää kalenteriin

Tapahtuman sijainti