Fab Lab on innovaatiopaja myös yrityksille

Oulun yliopiston digitaalisen pienvalmistuksen työskentelytila Fab Lab tarjoaa runsaasti erilaisia palveluja yrityksille. Innovoinnin ja tuotekehityksen tueksi löytyvät korkeatasoiset laitteet ja tilat sekä tarpeen vaatiessa lahjakkaita opiskelijoita.

Fab Lab Oulu on lähtökohtaisesti kaikille avoin oppimis- ja innovointiympäristö, jonka toiminta-ajatus perustuu MIT:n kehittämään globaaliin Fab Lab-konseptiin. Tavoitteena on innostaa sekä yliopistolaiset että alueen ihmiset ja yritykset tekemisen kautta avoimeen innovointiin.

Fab Labissa on tarjolla digitaalisia valmistuslaitteita ja palveluja:

• Laserleikkuri (2D- ja 3D-rakenteet)
  • 3D- tulostimia, esim. Stratasys Fortus 380mc -tuotantotulostin
  • Elektroniikkalaitteiden rakennuspiste
  • Nivelvarsiskanneri/mittalaite kappaleiden mallintamiseen ja laadunvarmistukseen (esim. valukappaleet)
  • Robotti (2,7m). Laitteella voi esimerkiksi testata, miten jokin tuotantovaihe onnistuu robotilla ennen oman robotin hankintaa
  • Avoimen lähdekoodin ohjelmistot
  • Suunnittelutilat
  • Tarkkuusjyrsin pehmeille materiaaleille ja piirilevyille, router-tyyppinen jyrsin huonekaluille ja muille isoille pehmeille levyille sekä HAAS-toimistomallin jyrsin metallille

Yritykset voivat työskennellä tiloissa yksin, mutta niillä on erinomainen mahdollisuus tehdä yhteistyötä myös opiskelijoiden tai opiskelijaryhmien kanssa. Monitieteiset kokeilut ja luovat tuotekehitys- ja suunnitteluprojektit voivat tuottaa huikeita ideoita. Samalla on mahdollista luoda yhteyksiä potentiaalisiin työntekijöihin.

Fab Labissa voidaan lisäksi järjestää yritysten omia, tarpeiden mukaan räätälöityjä tilaisuuksia ja työpajoja. Tilaisuuksia voidaan järjestää myös yrityksen omissa tiloissa. Fab Labin palvelut ovat yrityksille lähtökohtaisesti maksullisia.

Fab Lab Oulu on mukana kansainvälisessä Grow with Fab -incubaatio-ohjelmassa, jossa yrityksellä on mahdollisuus verkostoitua kansainvälisesti eri alan osaajien kanssa ja toteuttaa heidän kanssaan oma kaupallinen tuote. Yhdeksän kuukautta kestävässä projektissa työskennellään verkossa ja Fab Labeissa.

Fab Lab Oulu

Viimeksi päivitetty: 26.3.2019